Η Καλαμαριά τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς με την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων. Στο Άλσος Αγνοουμένων, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τελέστηκε παράκληση για τα θύματα. Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, μαζί με τον Υπουργό Άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Γεωργάλλα, προχώρησαν σε συμβολική δενδροφύτευση.

«Συμμετέχουμε ενεργά στον αγώνα για δίκαιη λύση. Η πληγή είναι ανοιχτή, η κατοχή συνεχίζεται, όπως και οι εγκληματικές και χρόνιες συνέπειές της, που ως αποτέλεσμα έχει η Κύπρος σήμερα να είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είναι διχοτομημένη. Όμως! Παρά την τραγωδία που έζησε ο αδελφός λαός, στάθηκε ανώτερος. Έκανε τον πόνο δημιουργία. Οι Κύπριοι είναι άξιοι θαυμασμού και κυρίως σεβασμού!» ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς.

Στο ρόλο της Διεθνούς Κοινότητας όσον αφορά στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης επισημαίνοντας: «Όσο όμως η Διεθνής Κοινότητα  δε θα καταφέρνει να επιβάλλει τη νομιμότητα, την αποβολή των στρατευμάτων κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, τούτο το μνημόσυνο θα γίνεται συνάμα αφορμή διεκδίκησης και αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ειρήνης».

Την ευγνωμοσύνη του στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές κυβερνήσεις που στηρίζουν εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία τόνισε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Γεωργάλλας τονίζοντας: «Θέλω να μεταφέρω τη φωνή του Κυπριακού ελληνισμού στον αδελφό ελληνικό λαό και να εκφράσω τον αμέριστο σεβασμό προς την Ελλάδα και τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, που με κάθε τρόπο στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά και εμπράκτως την Κυπριακή Δημοκρατία και τον αγώνα που διεξάγουμε για ελευθερία και επιβίωση στον τόπο μας Δηλώνουμε δυναμικά το παρόν μας σήμερα για να αποδιώξουμε μακριά τη λήθη, για να επιβεβαιώσουμε την ιστορική αλήθεια και να καταστήσουμε το συλλογικό μας υποσυνείδητο φορέα αιώνιας ευγνωμοσύνης, μνήμης και τιμής για τη συνέχιση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμη δικαιωθεί».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, π. Γενάδιος, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, η Αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, η Γενική Γραμματέας του Δήμου, Ελένη Φύκα, εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης- Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μιχάλης Κούπκας, εκπρόσωπος του Στρατηγού του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, ο Πρόξενος της Αρμενίας, Άκης Δαγκαζιάν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, Κων/νος Σταματάρης, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Β.Ε, Βάσω Ιωσηφίδου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Β.Ε, Αλέξανδρος Μούστρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κυπριακή μουσική και χορό, από το χορευτικό συγκρότημα «Διόνυσος», σε χοροδιδασκαλία Γιώργου Λυκεσά.

Exit mobile version