Ιράν: Θρίλερ δίχως τέλος με τα ελληνικά τάνκερ που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης – Το ένα έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στα δύο ελληνόκτητα τάνκερ τα οποία έχουν καταληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.

Την ώρα οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο πλοίων και των πληρωμάτων τους εντείνονται, το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, το «Prudent Warrior» ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ. Από την άλλη το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Στα δύο πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει κάνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

 

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τις αρχές του Ιράν, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέον στην περιοχή έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε η τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για μία απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν από ελληνικής πλευράς ήταν μετά αποφάσεις της δικαιοσύνης.

 

«Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή», συμπλήρωσε.

Όπως είπε μητέρα ναυτικού, κατάφερε να επικοινωνήσει με το παιδί της, το οποίο περιέγραψε ως τρομοκρατημένο και αγχωμένο. «Δεν είναι εύκολο να είσαι στη δουλειά σου και ξαφνικά να εισέρχονται δύο ελικόπτερα με 18 ένοπλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μεταφέροντας τις περιγραφές του γιου της, είπε ότι στην αρχή η κατάσταση ήταν τρομακτική, καθώς οι ναυτικοί δεν ήξεραν τι συνέβαινε και ποιοι ήταν αυτοί που εισέβαλαν στο δεξαμενόπλοιο. «Οι Ιρανοί τους είπαν ότι δε θέλουν να τους πειράξουν και πρόσθεσαν ότι “εμείς για άλλο λόγο ήρθαμε”».

Πάντως, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. «Την επόμενη μέρα τους έδωσαν πίσω τα κινητά τους τηλέφωνα, τους άφησαν να κινούνται ελεύθεροι και έμειναν οι μισοί από αυτούς που είχαν ανέβει πάνω», επισήμανε η κ. Βεβαιάκη.
Η ίδια ανέφερε ότι το πλοίο είναι αρόδο σε ιρανικά ύδατα και δεν ξέρει κανείς τους πότε θα απελευθερωθούν, ενώ η επικοινωνία είναι αδύνατη μέσω δορυφόρου ή ίντερνετ.

 

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/World/article/210145/iranthrilerdixostelosmetaellhnikatankerpoykatelabanoifroyroithsepanastashstoenaedesestolimanimpantarampas

Exit mobile version