Γιάννης Αμανατίδης: Ικανοποίηση των δίκαιων του Ποντιακού Ελληνισμού – Ιστορική ομιλία Αλέξη Τσίπρα με 8 δεσμεύσεις

Συγκινημένος και με ενθουσιασμό, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, έδωσε το παρών στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, σήμερα, στο Μενίδι.

«Δικαιοσύνη Παντού και στα Δίκαια του Ποντιακού Ελληνισμού» δήλωσε, μόλις ολοκληρώθηκε η ιστορική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην οποία έγινε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή των Ποντίων στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε, μάλιστα, και σε δεσμεύσεις απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό:

1. Δεσμεύομαι, ότι στην επόμενη Βουλή που θα έχει πλειοψηφία των προοδευτικών δυνάμεων, θα συγκροτήσουμε μια μόνιμη και διαρκή διακομματική επιτροπή, που σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, θα χαράξει και θα υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923.

«Όπως ξέρετε, στις 18 Μαΐου 2019, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκα ως πρωθυπουργός με το σύνολο των Ποντιακών Ομοσπονδιών και ιδρυμάτων -γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά- και αποφασίσαμε τη σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».
«Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση για δημιουργία Μουσείου αφιερωμένο στον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στον χώρο που παραχωρήθηκε στο Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, μαζί με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Και δυστυχώς παρά τις διακηρύξεις η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί».


2. Δεσμεύομαι, λοιπόν σήμερα, ότι αυτό το έργο θα προχωρήσει όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό, με πρώτα τα απολυμαντήρια της Αρετσούς, όπου χάθηκαν 20.000 ψυχές.

3. Δεσμευόμαστε επίσης, να προωθούμε την εκμάθηση της πλούσιας ιστορίας του παρευξείνιου ελληνισμού ενισχύοντας τις σχετικές αναφορές στα σχολικά βιβλία. Αλλά και στηρίζοντας ενεργά την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων μας.
«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε ισλαμικά τεμένη, αποτέλεσε μια μελανή στιγμή όχι μόνο για την ελληνική αλλά κυρίως για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

4. Δεσμευόμαστε λοιπόν, να εντείνουμε λοιπόν την προσπάθεια σε διεθνές αλλά και διμερές διπλωματικό επίπεδο, για τη προστασία των Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

5. Δεσμευόμαστε επίσης, ότι θα αλλάξουμε το ΠΔ 99/1994 προκειμένου να τιμάται καθολικά και αμετάθετα η ποντιακή γενοκτονία χωρίς μετακίνηση της ημερομηνίας από τη 19η Μαΐου, με οργάνωση εκδηλώσεων σε κρατικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ενότητας και κρατικής στήριξης του ποντιακού ελληνισμού.

6. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, ότι η Εθνική Σύνταξη στους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα καταβάλλεται στα 15 χρόνια μόνιμης κατοικίας και ότι οι ανασφάλιστοι υπερήλικοι ομογενείς θα λαμβάνουν το πλήρες σχετικό επίδομα.

7. Δεσμευόμαστε ότι με νέα ρύθμιση που θα φέρουμε, διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν το αρχικό δάνειο. Και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις έως 100 ευρώ το μήνα.

8. Δεσμευόμαστε, όπως λέμε πάλι σαφώς στο πρόγραμμά μας, για απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων. Διότι, εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες παλλινοστούντες και οι οικογένειές τους, να ταλαιπωρούνται ακόμα με θέματα ιθαγένειας.

Exit mobile version