Γεύση από τό “ζωντανό” άλμπουμ The Montreux Years του Paco de Lucia

Του Γιώργου Πισσαλίδη 

Ένα καινούργιο ζωντανό δίσκο του θρύλου του φλαμένκο Πάκο ντε Λουθία με ηχογραφήσεις από το Τζαζ Φεστιβάλ του Μοντρέ πρόκειται να κυκλοφορήσει η BMG στις 24 Φεβρουαρίου 2023

Ο δίσκος λέγεται The Montreux Years και θα συμπεριλαμβάνει τις καλύτερες ερμηνείες από το διάσημο φεστιβάλ ανάμεσα στο 1984 και 2012. Aποκατεστημένο σε υψηλού επιπέδου remastering, το σετ θα  είναι διαθέσιμο σε πολλαπλές μορφές όπως διπλό βινύλιο super audiophile 180 γραμμαρίων, MQA (ανώτερου επιπέδου  ηχογράφηση για streaming και downloading), δίσκο ακτίνας και HD

Ένας από τους πιο διάσημους κιθαρίστες του φλαμένκο, ο Πάκο ντε Λουθία βοήθησε το φλαμένκο να γίνει σεβαστό σε όλο τον κόσμο και υπήρξε ο πρωτος κιθαρίστας που μπόλιασε το είδος με επιρροές από τζαζ και κλασσική μουσική. Ένας μουσικός τον οποίο ο Έρικ Κλάπτον περιέγραψε ως “ένα τιτάνα στον κόσμο του φλαμένκο” ο ντε Λουθία υπήρξε διάσημος για τα γρήγορα παιγμένα και απλωμένα πικάντος και τις τζαζ επιρροές του. Αυτές οι επιρροές τον έκαναν σημαντική φυσιογνωμία στην δημιουργία του Νέου Φλαμένκο (Ketama, Pata Negra) και της τζαζ φιούζιον, όπως απέδειξε και η διεθνής επιτυχία του “Friday Night in San Francisco” που είχε ηχογραφήσει παρέα με τους τζαζ ροκ κιθαρίστες Τζων Μακ Λώφλιν (John McLaughlin) και Άλ Ντι Μέολα (Al Di Meola)

 Photo credit: Larry Hulst / Getty

Ο Paco κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ “La Fabulosa Guitara de Paco de Lucia” το 1967 και λίγο μετά άρχισε την συνεργασία του με τον “Βασιλιά του φλαμένκο” El Cameron de la Isla για δέκα άλμπουμς που υπήρξαν καταλυτικά για την εξέλιξη του φλαμένκο στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

 O Πάκο ντε Λουθία με τον Βασιλιά του φλαμένκο El Camaron de la Isla

Ανάμεσα στις καλύτερες ηχογραφήσεις του είναι “Rio Ancho”, ‘Entre dos aguas” “La Barrosa” “Impetu” και “Cepa Andaluza”. Για την συνεισφορά του στο φλαμένκο, ο Πάκο ντε Λουθία  βραβεύτηκε με το  περίβλεπτο “Βραβείο του Πρίγκηπα της Αστουρίας για τις Τέχνες” και μεταθανάτια κέρδισε Γκράμμυ για Καλύτερη Λάτιν Ηχογράφηση για το τελευταίο του άλμπουμ “Cancion Andaluza”

Σε όλη την διάρκεια της καρριέρας του, ο Πάκο έπαιζε στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρέ και υπήρξε από εκείνους τους καλλιτέχνες με τους οποίους το Αυστριακό φεστιβάλ ταύτισε το όνομα του. Το άλμπουμ που καλύπτει τις καλύτερες εμφανίσεις του από οκτώ συναυλίες του εκεί ξεκινά με το Vanomos από την τελευταία του συναυλία και συνεχίζει με κομμάτια, όπως  ‘La Barrosa’  η το ‘Buana Buana King Kong’, που έχει κυκλοφορήσει και σε βίντεο ως προπομπός του άλμπουμ (Δείτε το στο τέλος του κειμένου)

Η ηχογράφηση συμπεριλαμβάνει καινούργιες σημειώσεις για το φυλλάδιο από τον παλιό του συνεργάτη John Mc Laughlin. Eκεί ο ήρωας της τζαζ ροκ και ακουστικής κιθάρας γράφει: Πολλά υπερθετικα πράγματα έχουν γραφεί για τον Paco de Lucía και όλα τους είναι αληθινά. Δεν είμαι Ισπανός ούτε παίζω φλαμένκο, παρόλο που μετά από εκατοντάδες συναυλίες με τον Paco ως ‘Guitar Trio’ που δημιουργήσαμε με τον Al Di Meola η που παίξαμε μαζί στις περιοδείες ως ντουέτο, νοιώθω μεγάλη μου τιμή και έχων το δικαίωμα να γράψω για έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της ζωής μου. Ο  Paco δεν ήταν μόνο μια ιδιοφυία με την κιθάρα, αλλά ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν διάβαζε μουσική, αλλά ποτέ δεν συνάντησα ένα μουσικό με τέτοιο τέλοιο αυτί. Επιπλέον, η δίψα του για περισσότερη μουσική γνώση και εμπειρία, του επέτρεψε να επεκτείνει τις μουσικές παραδόσεις του Φλαμένκο. Σχεδόν σε κάθε σημερινό κιθαρίστα του φλαμένκο, θα ακούσεις την επίδραση του Πάκο.”

Η σειρά “The Montreux Years’ ξεκίνησε να εκδίδεται το 2021 και μέχρι τώρα μας έχει δώσει ζωντανά άλμπουμς από καλλιτέχνες, όπως  η Nina Simone και η Etta James για να ακολουθήσουν άλμπουμς από τους Marianne Faithfull,  Muddy Waters, John McLaughlin, Chick Corea και Monty Alexander.

Το Paco de Lucia: The Montreux Years συμπεριλαμβάνει τα εξής κομμάτια:

  1. Vámonos (Live -Montreux Jazz Festival 2012)
    2. La Barrosa (Live -Montreux Jazz Festival 2006)
    3. Solo Quiero (Live -Montreux Jazz Festival 1984)
    4. Alta Mar (Live -Montreux Jazz Festival 1984)
    5. El Tesorillo (Live -Montreux Jazz Festival 2006)
    6. Buana Buana King Kong (Live -Montreux Jazz Festival 1984)
    7. Variaciones de Minera (Live -Montreux Jazz Festival 2012)
    8. Zyryab (Live -Montreux Jazz Festival 2006)

Πηγή: https://avalonofthearts.gr/gefsi-apo-to-zontano-album-the-montreux-years/

Exit mobile version