Έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία Leopard 2 και η Ισπανία

Η Μαδρίτη είναι έτοιμη να στείλει στην Ουκρανία τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης Leopard 2 και να προσφέρει εκπαίδευση στους στρατιώτες που τα χειρίζονται στο πλαίσιο μιας μελλοντικής επιχείρησης που θα συντονίζεται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες μετά το πράσινο φως του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Σε δηλώσεις της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ρόμπλες επανέλαβε τη δέσμευση της Μαδρίτης προς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε ο Σόλτς για την αποστολή αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία, είτε από τη Γερμανία είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Η Ισπανία είναι έτοιμη, μέσω αυτού του συντονισμού, να ασχοληθεί με τους συμμάχους μας με οποιονδήποτε τρόπο είναι απαραίτητος και ο οποίος αναφέρεται στην αποστολή των Leopard και στην εκπαίδευση, αλλά και να βοηθήσει στη συντήρηση και τη επισκευή τους», τόνισε Ρόμπλες σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων που προβλήθηκε από την ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE.

Η Ισπανία είναι επίσης διαθέσιμη να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στρατιώτες που θα χειρίζονται τα άρματα, μια επιχείρηση που θα μπορούσε να διαρκέσει έναν μήνα, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

Η Ισπανία θα μπορούσε επίσης να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες, κατά προτίμηση σε ισπανικό έδαφος και όχι, για παράδειγμα, στη Λετονία, όπου η Ισπανία έχει αναπτύξει έναν μικρό αριθμό αρμάτων Leopard 2E, δεδομένου ότι οι προσομοιωτές βρίσκονται στη Μαδρίτη, τόνισαν επίσης οι Ισπανοί υπουργοί.

Η Ισπανία διαθέτει 347 άρματα μάχης Leopard, εκ των οποίων αγόρασε 108 του μοντέλου 2A4, του παλαιότερου μοντέλου που είναι σήμερα επιχειρησιακό, από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1990. Τα υπόλοιπα 239 είναι τα λεγόμενα 2E, μια τοπική έκδοση που συναρμολογείται στην Ισπανία και είναι από τις πιο σύγχρονες.

Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/etoimi-na-steilei-stin-oykrania-leopard-2-kai-i-ispania/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=ralsUyVOLbpC3ubL_z6oHMud4UL1C4RyNbLs0OFxtUZm.akM7wmPJe1to.LfNkCZU9qGZQ8Fkg

Exit mobile version