ΕΣΗΕΜΘ: Μια αναμενόμενη προσωπική ήττα

Δεν κατάφεραν στην TV100 να εκλέξουν άρχοντα, με όλες τις συγκυρίες υπέρ τους!

του Γιώργου Φουντουκίδη

Συντριπτική ήττα υπέστη ο συνδυασμός «Μπροστά για την Ένωση» στις εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ αν και θα περίμενε κανείς να είναι πρώτος, λόγω της έντονης και οργανωμένης προεκλογικής προετοιμασίας του. Σε μια περίοδο που οι πολιτικές συγκυρίες ήταν οι ευνοϊκότερες από κάθε άλλη περίοδο, ο συγκεκριμένος συνδυασμός που στηρίχθηκε από τη ΤV100 με επικεφαλής το Βασίλη Κοντογουλίδη δεν κατάφερε να διακριθεί. Οι εξελίξεις αυτές για όσους επένδυσαν άτυπα, σε ορισμένα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, φαίνεται πως δεν περνούν απαρατήρητες, εφόσον οι εμφανιζόμενοι ως εκλεχτοί, δεν έπεισαν την πλειοψηφία των δημοσιογράφων. Αντίθετα φάνηκε πως δεν είχαν την ικανότητα να διαχειριστούν μια κατάσταση σε μια τόσο θετική συγκυρία γι αυτούς, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των δημοσιογράφων να επιλέξει δυνάμεις από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που σημειωτέον δεν ασκούν κυβερνητική πολιτική.

Σε σύνολο 545 έγκυρων ψηφοδελτίων ο συντηρητικός χώρος έλαβε μόνο 162 ψήφους έναντι 382 ψήφων που πήραν οι άλλοι πέντε συνδυασμοί που πρόσκεινται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Την πρωτιά με 180 ψήφους κατέκτησε η «Η Δημοσιογραφική Ενότητα-Προοπτική» της παράταξης Νίκου Καρά και ακολούθησαν: Ο συνδυασμός «Μπροστά για την Ένωση» με 162, η «Eνωση για τους δημοσιογράφους» με 77 και επικεφαλής τη Φανή Σοφιτσλή, η «Επανένωση» με 57 και επικεφαλής τον Βασίλη Πεκλάρη, ο «Ασύνταχτος τύπος» με 42 και η «Δημοσιογραφική αγωνιστική συσπείρωση» με 26.

Βέβαια το ποιοί θα είναι στη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ αυτό θα κριθεί μέσα από τις συνεργασίες που θα προκύψουν μεταξύ των επικεφαλείς των συνδυασμών και σ αυτή τη μετεκλογική φάση το σκηνικό αυτό θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Σε μια πρώτη εκτίμηση θεωρείται δεδομένο ότι οι ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεργαστούν μεταξύ τους, ωστόσο δεν αποκλείονται και ορισμένες εκπλήξεις. Ίσως λοιπόν να δούμε την παράταξη «Ένωση για τους δημοσιογράφους» η οποία οργανώθηκε υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Αλεξανδρίδη να συνεργάζεται με το συντηρητικό χώρο, σε μια περίοδο που το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα αναζητεί την ταυτότητα του. Καθοριστικό ρόλο ίσως να παίξει και ο συνδυασμός «Ασύνταχτος τύπος» αλλά θεωρείται σχεδόν απίθανο να συνεργαστεί με συντηρητικές δυνάμεις, ωστόσο δεν αποκλείεται. Σε πιο σταθερή πορεία εκτιμάται ότι βρίσκεται ο συνδυασμό του Βασίλη Πεκλάρη από το χώρο της ΕΡΤ3.

Οι εκλογές της ΕΣΗΕΜΘ έγιναν κάτω από ένα πέπλο που υφάνθηκε με πυρήνα, το στοιχείο της «αποστασίας». Ο Βασίλης Κοντογουλίδης ως γενικός γραμματέας, επί οκτώ χρόνια συνεργάζονταν άψογα με τη διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ και με όλες τους εκλεγμένους όπου και συναποφάσιζε μαζί τους. Ξαφνικά εναντιώθηκε με τους συνεργάτες του και κατέβασε δικό του συνδυασμό στις εκλογές με στόχο να κατακτήσει την πρωτιά που επιθυμούσε. Αυτό όπως φαίνεται έκανε αρνητική εντύπωση στο χώρο των δημοσιογράφων και αποτυπώθηκε και στην εκλογική διαδικασία.

Τη στιγμή λοιπόν που θα περίμενε κανείς με τις παρούσες πολιτικές συγκυρίες να θριαμβεύσει ο συγκεκριμένος συνδυασμός, αυτός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η αιτία του κακού πιθανολογείται ότι έχει ως βάση τη συνδικαλιστική σταθερότητα των επικεφαλείς των παρατάξεων. Στη δεδομένη περίπτωση καταλογίσθηκε δημόσια στη Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων έλλειψη σταθερότητας σε ζητήματα που αφορούσαν συνδικαλιστικά ζητήματα στον εργασιακό χώρο της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, η διοίκηση της οποίας στήριξε με θέρμη τον εν λόγω επικεφαλής. Έτσι λοιπόν η συγκεκριμένη ήττα δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική ήττα, αλλά μεθερμηνεύεται και ως ήττα της ΔΕΠΘΕ και κατ επέκταση ήττα της διοίκησης Ζέρβα, η οποία υπέπεσε σε λάθος επιλογές προσώπων εφόσον, δεν επένδυσαν σε μια νέα υποψηφιότητα χωρίς συνδικαλιστικές αστοχίες του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά στο συνδυασμό της πρωτιάς «Η Δημοσιογραφική Ενότητα-Προοπτική» του Νίκου Καρά, ουδέποτε έδωσε ψήγματα αλαζονείας. Τόσο για τον ίδιον όσο και για τους ανθρώπους που τον πλαισίωσαν, ποτέ δεν υπήρξαν παρατράγουδα για συνδικαλιστικές αστοχίες, αρρυθμίες και ταλαντεύσεις παρά ταύτα θα περίμενε κανείς ,εκλογικά να πάει κάπως καλύτερα, αυτό ίσως οφείλεται στον αιφνιδιασμό της «αποστασίας» που δεν άφησε χρόνο για καλύτερη οργάνωση.

Exit mobile version