Ελληνοτουρκικά Γεραπετρίτης: Αντιδράσεις για τη δήλωση περί κόκκινης γραμμής στα 6 ναυτικά μίλια

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», προκάλεσε αντιδράσεις.

Ως γνωστόν, η τελευταία τουρκική Navtex για το Oruc Reis είχε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε ως στόχο την αμφισβήτηση της ελληνική υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, τώρα ήλθε να προσθέσει σε αυτήν και την αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας στα 12 ν.μ.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η τουρκική Navtex περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές «ερευνών» έως τα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο. Μια εμφανής κίνηση αμφισβήτησης, δηλαδή, των 12 ν.μ.Να σημειωθεί πως ο Γ. Γεραπετρίτης είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις και στην αρχή του έτους, οπότε και πάλι το Oruc Reis είχε κάνει στην εμφάνισή του στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε εισβάλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.Τότε, ο ίδιος είχε αποδώσει την είσοδο του ερευνητικού σκάφους στις… κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή(!).

Exit mobile version