Ένα από τα ιδιώματα του Θεού είναι η ελευθερία, με την οποία στόλισε τον άνθρωπο. Η ελευθερία της επιλογής είναι το δικαίωμα που έχει ο άνθρωπος να κατευθύνει μόνος του την ζωή του, σύμφωνα με τις επιλογές του, έχοντας ταυτόχρονα και την ευθύνη των επιλογών του.
Αυτήν την επιλογή έκανε και ο άσωτος της ευαγγελικής περικοπής, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της ελευθερίας του. Θεωρούσε την ασφάλεια και τη σιγουριά που του πρόσφερε ο Πατέρας ως δεσμά, τα οποία του στερούσαν την ελευθερία. Επέλεξε τελικά να ζήσει ελεύθερα, μακριά από αυτά τα “πατρικά δεσμά”. Απομακρύνθηκε από την οικία του Πατέρα του και έγινε δέσμιος των παθών του, χάνοντας τελικά την ελευθερία, την οποία αναζητούσε.
Η ζωή του μετατράπηκε σε κόλαση. Η ελευθερία που αναζητούσε ήταν τελικά δουλεία. Αφού έπαθε πολλά, στο τέλος θυμήθηκε την ζωή που είχε πριν, κοντά στον Πατέρα του. Οι δούλοι του Πατέρα του ήταν πιο ελεύθεροι από τον ίδιο. Αναγνώρισε ως αιτία της κατάστασής του, τα πάθη και τον εγωισμό του, τα οποία του στέρησαν την ελευθερία.
“Εις εαυτόν δε ελθών”, αναγνώρισε το λάθος του. Κατάλαβε τι είχε και τι έχασε. Μετανόησε.
Η μετάνοια τον οδήγησε πάλι πίσω στην ελευθερία, σπάζοντας τα δεσμά που τον είχαν εγκλωβισμένο.
Η μετάνοια ήταν η ελευθερία του.
Τίποτα πια δεν τον κρατούσε. Είχε πλέον το θάρρος, αναγνωρίζοντας το λάθος του, να επιστρέψει πίσω στον Πατέρα του.
Πόση αλήθεια κρύβει μέσα της αυτή η Ευαγγελική περικοπή για την κατάσταση την οποία έχει βρεθεί ο σημερινός άνθρωπος!
Πιστεύει ότι ζει ελεύθερα, ζώντας μακριά από τον Θεό, δεν τον ενδιαφέρει και δεν Τον θεωρεί απαραίτητο στη ζωή του. Πιστεύει ότι μόνος του τα καταφέρνει καλύτερα.
Άραγε δεν βλέπει σε τι κατάσταση έχει φτάσει ο κόσμος που ζει και σε τι επίπεδο έχει φτάσει η κοινωνία μας; Πόσο άθλιες είναι οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους; Η έλλειψη αγάπης δεν τον αφήνει να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους, να αγαπηθούν, να ζήσουν μαζί. Όλα είναι θολά στα μάτια του και αδυνατεί να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Νομίζει ότι ζει ελεύθερος, θεοποιώντας τα πάθη του και τον εγωισμό του, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την δειλία του να αναγνωρίσει τα λάθη του.
Η φράση του Ευαγγελίου “εις εαυτόν δε ελθών”, είναι το μήνυμα το οποίο πρέπει να λάβει ο άνθρωπος σήμερα, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τα λάθη του, μετανοώντας, κερδίζοντας έτσι την ελευθερία του. Αυτήν την Ελευθερία την οποία έχει στερηθεί και ο ουράνιος Πατέρας περιμένει καρτερικά να του την χαρίσει πάλι πίσω.
Καλό υπόλοιπο του τριωδίου.
αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι. Μ. Εσφιγμένου