Έγκλημα στα Τέμπη: ούτε «η κακιά στιγμή» ούτε ανθρώπινο λάθος

Δεκάδες συμπολίτες μας και κυρίως νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης 28/02 στη σύγκρουση τρένων κοντά στα Τέμπη, ερχόμενοι προς την πόλη μας. Το να εκφράσουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Επίσης, δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και άλλων πόλεων. Μέλη της Πόλης Ανάποδα έχουν ήδη ξεκινήσει την εθελοντική αιμοδοσία και καλούμε όσους συμπολίτες μπορούν, να πράξουν το ίδιο.

Σεβόμενες/οι τα θύματα της τραγωδίας, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε για τις πολιτικές ευθύνες ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος. Είχαν προηγηθεί πολλές εκκλήσεις από εργαζόμενους προς τους αρμόδιους φορείς για την έλλειψη ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα κροκοδείλια δάκρυα των υπευθύνων που μέχρι χθες δήλωναν ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν πείθουν. Δεν ήταν η «κακιά στιγμή», ούτε ένα ανθρώπινο λάθος. Τα σχετικά έγγραφα, οι ανακοινώσεις και τα εξώδικα των εργαζομένων είναι αποκαλυπτικά.

Η απαξίωση του εθνικού δικτύου σιδηροδρόμων, η δραματική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού και ταυτόχρονα της απαραίτητης τηλε-παρακολούθησης των τρένων, οι ιδιωτικοποιήσεις των τρένων από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνακόλουθα τα παλιά και φθηνά τρένα που ήρθαν στη χώρα, χάριν της εξοικονόμησης και των κερδών της ιδιωτικής εταιρείας, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των τμημάτων του ΟΣΕ που έχουν παραμείνει κρατικά, συνέβαλαν αδιαμφισβήτητα στην τραγωδία. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους απειλούν διαρκώς τις ζωές μας. Ο υπουργός μεταφορών αν είχε στοιχειώδη ευθιξία θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της απίστευτης τραγωδίας.

Κι όλα αυτά όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί σήμερα στην πόλη μας το Κέντρο Τηλεδιοίκησης – Σηματοδότησης Σιδηροδρομικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος. Ένα κέντρο που δεν λειτουργεί με ευθύνες και της δικής του κυβέρνησης και για το οποίο οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν διαρκώς και δεν εισακούστηκαν ποτέ. Είναι προκλητικός. Είναι ανεπιθύμητος στη Θεσσαλονίκη.
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στα θύματα της τραγωδίας σήμερα στις 18:30 στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Η Πόλη Ανάποδα

* Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο προέρχεται από ρεπορτάζ στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα news24/7.

Exit mobile version