Ο Δρόσος Τσαβλής επαναφέρει δυναμικά την πρόταση λειτουργίας Δημοτικών Ιατρείων και δεσμεύεται να εφαρμόσει και το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗ»

Ο γιατρός, πνευμονολόγος, και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, με έλληνες και ξένους επιστήμονες ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ανάγκης ύπαρξης Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπως αναδείχθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Ο κος Τσαβλής και με την ιδιότητα του ειδικού γραμματέα της Εταιρίας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) υπενθύμισε την πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μια πρόταση διατυπωμένη ήδη από το 2019 με πρότυπο το Δημοτικό Ιατρείο της Τριανδρίας. Κυρίως όμως μια προσωπική δέσμευση για υλοποίησή της!

Παράλληλα, ο Δρόσος Τσαβλής κρούει κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από όλους να μην αμελούν την υγεία τους. Επισημαίνει πως ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συνδρομή ακόμη κι αν εμφανίσει ένα μικρό βηχαλάκι – όσο αθώο και να το θεωρεί -, μια απλή δύσπνοια στην κόπωση, στην άσκηση, στο απλό περπάτημα λίγων μέτρων, αν καταλάβει ότι λαχανιάζει και πρέπει να σταματήσει, και φυσικά η αύξηση των πτυέλων, δηλαδή αν η απόχρεμψη με αυτόν τον βήχα αυξηθεί». Ειδικά οι καπνιστές  θα πρέπει μα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κος Τσαβλής περιέγραψε το πρωτοποριακό διαδημοτικό πρόγραμμα πρόληψης του Καρκίνου του πνεύμονα «ΜΕΛΙΤΗ» που εφαρμόζεται σε άλλους δήμους της χώρας και δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του δημάρχου θα το υλοποιήσει και στον Δήμο Θεσσαλονίκης προς όφελος των δημοτών προκειμένου να ελαττωθούν τα ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα στην πόλη μας.

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν τα ιατρικά δεδομένα και οι τελευταίες έρευνες που δημοσιεύθηκαν και απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη σημασία στη μετά covid19 εποχή. Μια πανδημία που ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης για την υγεία όλων, αφού οι ασθενείς λόγω της πανδημικής κρίσης και του φόβου του κορονοϊού δεν αναζήτησαν τη βοήθεια του ειδικού ιατρού, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των διαγνώσεων νοσημάτων θώρακος. Είναι δε χαρακτηριστικό πως 500.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και δεν το γνωρίζουν…

Exit mobile version