Δώρα Αυγέρη: «Με την ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκαθάρισαν ποιοι πραγματικά είναι»

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αύριο, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού μεθαύριο, και νομίζω ότι ο Καβάφης, κύριε υπουργέ και κύριε υφυπουργέ, ταιριάζει στην περίσταση:

«Αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που φεύγει…»

Ταιριάζει στον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά μόνο σ’ αυτόν τον στίχο.

Γιατί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε σαν έτοιμος από καιρό είναι, ούτε σαν θαρραλέος εγκαταλείπει. Και ούτε, βεβαίως, αξιώθηκε μια τέτοια πόλη, μια τέτοια χώρα.

Αντιθέτως, με των δειλών τα παρακάλια και τα παράπονα, επιχειρεί να διαστρεβλώσει κάθε αλήθεια για τα κυβερνητικά του έργα και ημέρες. Αποκαλύπτοντας το μέτρο της ηθικής διάβρωσης και ιδεολογικής πώρωσης που διακρίνει το σύστημά του. Και φυσικά το μέγεθος της ύβρεως από πλευράς του.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς, κύριε υπουργέ και κύριε υφυπουργέ, θα περίμενε κάτι άλλο μετά από το δυστύχημα, μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, στα Τέμπη.

Όμως, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή σας  ακολούθησε τυφλά τη γραμμή μιας πολιτικο-ϊδεολογικής αντεπίθεσης, όπως τη διαμορφώνει απ’ όταν ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ. Με περίσσευμα αμοραλισμού και κυνισμού και, βεβαίως, με ενορχηστρωμένα ψέματα. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα επικοινωνιακό σοκ και δέος, το οποίο αποσκοπεί κατ’ αρχάς στο εκλογικό μάντρωμα των νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών που είναι γαντζωμένοι στο πελατειακό σύστημα της Μαξίμου Α.Ε.

Οπότε, μας λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός  για το δυστύχημα στα Τέμπη και την κατάσταση των σιδηροδρόμων ότι φταίει που δεν υπάρχει τάχα αξιολόγηση δημοσιών υπαλλήλων. Οπότε αυτός θα τα βάλει με το παλιό και θα κάνει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, θα διαλύσει περισσότερο το κράτος ή ό,τι, τέλος πάντων, έχει απομείνει από αυτό.

Πίσω από αυτά τα πολυπαιγμένα προπαγανδιστικά στερεότυπα κρύβεται ένας πρωθυπουργός και ένα σύστημα σε αποδρομή, απόλυτα ευάλωτος στο αφήγημα κυριαρχίας που του φιλοτέχνησαν τα ευεργετηθέντα ιδιωτικά συμφέροντα.

Διότι, καλείται ο απόλυτος κυρίαρχος τεσσάρων ετών, ο ηγέτης που υποτίθεται ότι τα έβαλε με θεούς και δαίμονες, να δώσει κάποιες στοιχειώδεις εξηγήσεις- αναγκαίες ακόμα και για τους πιο πωρωμένους των οπαδών του- για το πώς δηλαδή στα χρόνια της κυριαρχίας του δεν κατάφερε να πάρει μυρωδιά τι γινόταν στην ΕΥΠ (της οποίας έσπευσε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του να γίνει πολιτικός προϊστάμενος) ή στην ΕΛΑΣ. Δεν ήξερε ότι πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ, δεν ήξερε για τις απευθείας αναθέσεις της κάθε Νικολάου, τα δανεικά και τους πλειστηριασμούς του κάθε Πάτση, δεν ήξερε ή δεν τον είχαν ενημερώσει για την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επομένως, ή που δεν ήξερε. Ή που το επιτελικό κράτος με την υπερστελεχωμένη προεδρία της κυβέρνησης τα είχε όλα υπό έλεγχο, άρα αυτός και είναι ο ενορχηστρωτής και ο  υπεύθυνος και τελικά ο ένοχος.

Αν έχει το πολιτικό θάρρος και το πολιτικό ανάστημα, ας δώσει ο πρωθυπουργός στη δημοσιότητα το κείμενο που του είχαν ετοιμάσει για την ομιλία του στα εγκαίνια της τηλεδιοίκησης στη Βόρεια Ελλάδας, που ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο πρωί της τραγωδίας.

Θα εκφωνούσε λόγο γι’ αυτά που εκ των υστέρων δεν ήξερε ή για αυτά που εκ των προτέρων δεν ήθελε να μάθει κανείς ότι συμβαίνουν;

Αυτός είναι ο μοιραίος Κυριάκος Μητσοτάκης που εμφανίζεται ως το νέο που θα τα βάλει με το παλιό. Άραγε- κι αυτό είναι ρητορικό ερώτημα- στο παλιό περιλαμβάνεται και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης;

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε πράγματι ως αυτό που υποσχέθηκε: ως οδοστρωτήρας. Και ως τέτοιος αποδεκάτισε κρίσιμες υπηρεσίες και λειτουργίες στη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους οργανισμούς.

Η απερχόμενη πλέον κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη- Δημητριάδη-Γεραπετρίτη-πανταχού παρόντος Αδώνιδος Γεωργιάδη-Πλεύρη και των λοιπών των ειδικών αποστολών, ακολούθησε το ίδιο μοντέλο παντού.

Όπως στον ΟΣΕ έτσι και στο ΕΣΥ, στη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία. Γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς φωνάζουν για τις τραγικές ελλείψεις και την υποστελέχωση στο ΕΣΥ. Οι γαλάζιες δηλαδή διορισμένες διοικήσεις αδιαφορούν. Νοιάζονται μόνο για το πώς θα μπάσουν εργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα στις δημόσιες δομές, πώς θα οργανώσουν τις νεοδημοκρατικές εξυπηρετήσεις, πώς θα συγχρονιστούν με τις πολιτικές προτεραιότητες Μητσοτάκη στην υγεία, την εξής μία πολιτική προτεραιότητα: πώς το ΕΣΥ θα μετατραπεί σε ένα υβρίδιο δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, όπου γίνεται καλά όποιος πληρώνει καλά. Τελευταίο εδώ παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση της παιδογκολογικής μονάδας στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Μιλάμε για παιδιά με καρκίνο. Την ίδια ώρα μιλάμε για την πιο ανάλγητη κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία του τόπου. Μιλάμε για σωρηδόν εγκλήματα.

Και τώρα στην ενέργεια τα ίδια. Μόνο που εδώ η ύβρις πλέον περνά σε άλλο επίπεδο. Γιατί, πλέον μιλάμε για το νερό. Μιλάμε για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Βασικό αγαθό για κάθε άνθρωπο. Και είναι πρωτοφανής η εξέλιξη της ύβρεως, γιατί ακριβώς διαπράττεται στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών.

Γιατί, έρχεται με την εμπειρία του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που έκανε πανευτυχή τα golden boys, τους μετόχους και τα καρτέλ των δήθεν ανταγωνιστών της άλλοτε δημόσιας εταιρείας κοινής ωφέλειας, στέλνοντας τον πολύ πικρό λογαριασμό στους καταναλωτές.

Και το κάνει η κυβέρνηση με μια τυπικά νεοδημοκρατική ύπουλη μεθόδευση: τάχα μια νέα ρυθμιστική αρχή ενέργειας που θα περιλαμβάνει τα ύδατα και τα απόβλητα, άρα προάγγελος ιδιωτικοποίησης του νερού και των αποβλήτων στα πρότυπα της ενέργειας. Κι αυτό τάχα είναι υποχρέωση προς τους εταίρους για το ταμείο ανάκαμψης.
Γιατί, άραγε, κύριε υπουργέ, ψεύδεστε τόσο απροκάλυπτα; Αφού μόνοι σας βάλατε το θέμα στο τραπέζι. Για ποια υποχρέωση μιλάτε; Μάλλον, για αυτήν που έχετε να βγάλετε σε άλλα ολιγοπώλια που καραδοκούν.

Να μιλήσουμε για τις υποτιθέμενες οικολογικές ευαισθησίες της κυβέρνησης; Επί των ημερών σας καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη ναρκοθέτηση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που παραλάβατε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια, δηλαδή, που κάνατε με τα τρένα, με τις συμβάσεις και πάλι καθυστερήσατε απελπιστικά, και πάλι εξαιτίας σας τρέχουν την χώρας μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ή να μιλήσουμε για τις φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες πριμοδοτείτε πάσης φύσεως αυθαιρεσίες στα δάση και τους αιγιαλούς, εσείς της δήθεν πατριδογνωσίας.

Δεν θα μιλήσω παραπάνω. Σύντομα θα μιλήσει και θα δώσει την απάντηση  ο λαός.

Από την αλήθεια δεν θα ξεφύγετε. Ελπίζουμε η ώρα της απολογίας σας να μην έχει να αποκαλύψει περισσότερα αίσχη και αυτά να περιορίζονται σε όσα βλέπουμε ή ξεσκεπάζονται.
Αν και δεν είμαι σίγουρη.»

Ακολουθεί το λινκ με το βίντεο της ομιλίας:

https://www.youtube.com/watch?v=eXJ7_XjBQuk&t=6s

Exit mobile version