Διπλωματικό θρίλερ – Βρυξέλλες: Non paper μιλά για διάλυση της Βοσνίας και ένωση Αλβανίας – Κοσόβου

Ένα μυστηριώδες «non paper» που αναφέρεται σε αλλαγές των συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς φαίνεται ότι παραλήπτης αυτού του ανεπίσημου διπλωματικού εγγράφου, του οποίου οι συγγραφείς είναι άγνωστοι, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

Ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί το κατά πόσο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα έστειλε πραγματικά στις Βρυξέλλες αυτό το ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο, το οποίο αναφέρεται σε συνοριακές αλλαγές σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τον σλοβενικό ιστότοπο necenzurirano.si που αποκάλυψε το όλο ζήτημα.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν στο δίκτυο Euractiv, ότι έχουν «πλήρη άγνοια» για το εν λόγω έγγραφο, ενώ άγνοια δηλώνουν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που υποστηρίζουν ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο έγγραφο στους αντιπροσώπους των κρατών μελών.

Ταυτόχρονα όμως, το γραφείο όμως του πρόεδρου Σαρλ Μισέλ ούτε αρνείται, αλλά ούτε επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτού του εγγράφου.

Η ενημερωτική ιστοσελίδα της Σλοβενίας δημοσίευσε τμήματα αυτού του παράξενου non paper, όπου κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό των συνόρων στην περιοχή για να επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Συγκεκριμένα το περίεργο αυτό έγγραφο αναφέρει ότι μετά την ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 που έληξε τον πόλεμο στη Βοσνία, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής οδήγησε στη βελτίωση των σχέσεων και στη σταθερότητα, αλλά δεν έλυσε βασικά προβλήματα, όπως το ότι η Τουρκία προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

 

Οι «λύσεις» που αναφέρονται στο έγγραφο είναι οι εξής:

«Προς το παρόν, η συντριπτική πλειοψηφία των Βοσνίων τάσσονται υπέρ της ΕΕ, με την απότομη αύξηση της τουρκικής επιρροής και του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραστικά την επόμενη δεκαετία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της Deutsche Welle, συντάκτης, ή τουλάχιστον ένας από τους συντάκτες αυτού του ανυπόγραφου εγγράφου, είναι ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, έξι κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, είχαν συνυπογράψει ένα non paper με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 του μήνα, τονίζοντας ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει «να παραμείνει στο επίκεντρο της ΕΕ».

Exit mobile version