Διονύσης Καλαματιανός: «Χρειάζεται σχέδιο για μια ισχυρή Πολιτεία που θα αντιμετωπίζει τις κρίσεις»

«Δυστυχώς η χώρα μας κατέγραψε μια ακόμα αποτυχία φέτος σχετικά με τις πυρκαγιές. Θρηνήσαμε θύματα και κατακάηκαν χιλιάδες στρέμματα, περισσότερα από 1.200.000 που ήταν το αρνητικό ρεκόρ του 2021 της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ» τόνισε ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1.

Ειδικότερα, ανέφερε πως είχαμε τα πρωτοφανή γεγονότα να εκκενώνονται Νοσοκομεία, να φτάνει η φωτιά μέσα σε χώρο που φυλάσσονται πυρομαχικά σε πτέρυγα μάχης στην Νέα Αγχίαλο και να υπάρχει έκρηξη πυρομαχικών, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους της περιοχής.

«Υπάρχει αναμφισβήτητα μια τεράστια αποτυχία και ας λέει η κυβέρνηση πως έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Είχαμε και τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργού, αρχές Ιουλίου, όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. 12η μέρα καίει η φωτιά στον Έβρο, κάηκαν τεράστιας σημασίας βιότοποι όπως το δάσος της Δαδιάς  και το δάσος της Πάρνηθας για μια ακόμη φορά.»

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανετοιμότητα και αδράνεια.

«Μόλις το 0,5% έχει απορροφηθεί από τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία. 187 εκατ. ευρώ υπάρχουν και η κυβέρνηση έχει “καταφέρει” να απορροφήσει μόλις 938.000 ευρώ. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως κάνει ό,τι μπορεί, όταν υπάρχουν 3.600 κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ μόλις τώρα, ο Υπουργός κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι είναι προτεραιότητα -μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ- να προσληφθούν 500 πυροσβέστες.

Επιπλέον, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -καθ΄ ομολογία του Υπουργού- δεν έχει οργανόγραμμα, όπως επίσης και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για την Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε αναστολή και αυτή λειτουργεί με νόμους του 2014 και του 2003.

Χθες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που είναι ήδη θεσμοθετημένα, δίχως να προβλέψει κάτι περαιτέρω. Δεν ανακοινώθηκε κάτι για την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας που είναι υποστελεχωμένη. Μάλιστα, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων η κυβέρνηση της ΝΔ ανέστειλε την πρόσληψή τους.

Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για τη συγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς, όμως, το πόρισμα της επιτροπής Γκολντάμερ που η ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση είχε πει ότι είναι ένα πολύ θετικό σχέδιο και πρέπει να εφαρμοστεί, τελικά έμεινε στα συρτάρια.

Χρειάζεται, λοιπόν, έμφαση στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση. Απαιτείται ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και δασική πολιτική.

Ελπίζω αύριο στο Κοινοβούλιο να γίνει μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση, να έχει αποτέλεσμα, να ακούσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τις προτάσεις και της αντιπολίτευσης. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ελπίζουμε να εισακουστούν. Δεν χρειάζεται τυμβωρυχία όπως έκανε η ΝΔ με το Μάτι, αλλά αν δεν δούμε την πραγματικότητα δεν μπορούμε να πάμε στη λύση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα σχέδιο για μια ισχυρή Πολιτεία που θα αντιμετωπίζει τις κρίσεις.»

Σε ότι αφορά τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ο Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε πως όλοι οι υποψήφιοι καταθέτουν τις πολιτικές πλατφόρμες, δεν έχουν σταματήσει τις επισκέψεις, τις συζητήσεις, τις συναντήσεις, τις αναλύσεις για το σχέδιό τους για την επόμενη ημέρα.

«Ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες και θετικές. Δεν είναι υποτονική η διαδικασία, αντίθετα όσο βαδίζουμε προς την εκλογή, κορυφώνεται και γίνεται πιο έντονη. Όλοι οι υποψήφιοι, λοιπόν, καταθέτουν τις πολιτικές πλατφόρμες, το πολιτικό σχέδιό τους. Στόχος όλων είναι η ενότητα αφενός και αφετέρου ένα κόμμα σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ταυτόχρονα θα εμπνέει τον κόσμο, θα είναι γοητευτικό, θα συγκινεί τους πολίτες και θα επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα που έχει ως στόχο την κυβέρνηση της χώρας. Βεβαίως ασκούμε ταυτόχρονα μια υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.»

Exit mobile version