Δήμοι / Το ενεργειακό κόστος φέρνει κοντά τον κίνδυνο πτώχευσης

Για κίνδυνο πτώχευσης των δήμων κάνουν λόγο πλέον ξεκάθαρα οι δήμαρχοι, βλέποντας ότι τα περιορισμένα οικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες, καθώς η ενεργειακή κρίση σε συνάρτηση με την παράνομη παρακράτηση των ανταποδοτικών τελών από τις εταιρείες ενέργειας τινάζει τα ταμεία των δήμων στον αέρα. Την ίδια ώρα, η επιβάρυνση από το τέλος ταφής μπαίνει ξανά στο τραπέζι. Γι’ αυτό το ζήτημα, στην Αττική έχει φουντώσει μεγάλος καυγάς μεταξύ των δημάρχων και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, που υποστηρίζει ότι πρέπει να επιβληθεί φέτος το τέλος ταφής απορριμμάτων ανεβάζοντας το κόστος ανά τόνο στα 53,16 ευρώ.

Στα εξαιρετικά οικονομικά προβλήματα των δήμων εν μέσω ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ότι η έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 141 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους «δεν επαρκεί». «Τα λεφτά δεν φτάνουν, γιατί το ενεργειακό κόστος είναι υπέρογκο και ταυτόχρονα δεν μας αποδίδονται ούτε τα ανταποδοτικά τέλη από τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας» επισήμανε ο Δ. Παπαστεργίου.

Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι οι δήμοι πρέπει να στραφούν νομικά κατά των εταιρειών ενέργειας και ταυτόχρονα «να θέσουμε την κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προ των ευθυνών τους γι’ αυτή την παράνομη παρακράτηση». «Τι θα συμβεί στην περίπτωση οικονομικού ελέγχου που αποδειχθεί ότι οι υπηρεσίες μας παραβιάζοντας τους κανονισμούς δεν εισπράξουν τα ανταποδοτικά τέλη;» διερωτήθηκε ο Λ. Κυρίζογλου και συνέχισε: «Θα υποστούμε όλοι καταλογισμό;».

Στο θέμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο Δ. Παπαστεργίου επανέλαβε ότι «δεν έχει γίνει τίποτα για την ενίσχυσή τους», καθώς πλήττονται από το ενεργειακό κόστος και τον τετραπλασιασμό της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση στις ΔΕΥΑ ο Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος διακοπής της ηλεκτροδότησης».

Πρόσθεση επιβάρυνση έρχεται και από το τέλος ταφής απορριμμάτων, με την ΚΕΔΕ να ζητάει είτε την αναστολή για την επόμενη διετία είτε χαμηλή επιβάρυνση, προκειμένου να μην πληρώσουν τη διαφορά οι δημότες. Το ζήτημα έχει φουντώσει ιδιαίτερα στην Αττική, με την πλειονότητα των δημάρχων να στρέφεται κατά της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, που έχει ενσωματώσει το τέλος ταφής στη νέα τιμολογιακή πολιτική, ανεβάζοντας το κόστος επεξεργασίας στα 53,16 ευρώ ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων.

Χθες, λοιπόν, η Περιφερειακή  Ένωση Δήμων Αττικής πήρε ομόφωνη απόφαση να οριστεί το κόστος επεξεργασίας στα 38,16 ευρώ ανά τόνο χωρίς να περιλαμβάνεται το τέλος ταφής με ταυτόχρονο περιορισμό του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ. Αυτή την απόφαση τη μεταβίβασε στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, όπου, όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε σθεναρή αντίδραση από τα μέλη της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ.  Έκπληξη, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης επέλεξε επί δύο ημέρες να μην ανταποκρίνεται σε επικοινωνία με την ΑΥΓΗ γι’ αυτό το ζέον ζήτημα και ταυτόχρονα να επιλέγει τον αποκλεισμό δημοσιογράφων από τη συνεδρίαση του 60μελούς Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.

Exit mobile version