Διερευνητικές επαφές: Τα μηνύματα και οι προσδοκίες της Αθήνας

Κρατώντας μικρό καλάθι έναντι της Τουρκίας και έχοντας ξεκαθαρίσει την αποφασιστικότητα της να παραμείνουν οι άτυπες συζητήσεις στο πλαίσιο των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου, η Αθήνα περιμένει από την Άγκυρα από την πρώτη στιγμή της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, να αποδείξει ότι δεν επιδιώκει από την αφετηρία τον εκτροχιασμό των συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.

«Στις διερευνητικές δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία», επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Μέσω της συνέντευξής του δε, «στην Εφημερίδα των Συντακτών», ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φρόντισε να υπενθυμίσει στον Τούρκο ομόλογό του, τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντησή τους:

«Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και υπάρξει το κατάλληλο κλίμα που θα επιτρέψει σε μια τέτοια συνάντηση να είναι εποικοδομητική», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η τουρκική διγλωσσία

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη νέα φιέστα για την καθέλκυση της εθνικής φρεγάτας «Κωνσταντινούπολη», η πρώτη της «κλάσης İ» που προωθεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), και ναυπηγήθηκε ως συνέχεια του Προγράμματος MİLGEM (Εθνικό Πλοίο), έδινε μια διαφορετική διάσταση: «Κατευθυνόμαστε σε ένα μέρος που δυστυχώς δεν το επιθυμούμε καθόλου, αλλά οι κακοί γείτονες μας, θέλησαν να γίνουν αυτοί ιδιοκτήτες του σπιτιού μας», ερντογάν

Πάντως στην τελευταία στροφή πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία επιμένει στην τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο». Τα ρητορικά ξεσπάσματα με αποκορύφωμα την επαναφορά του casus belli, διαδέχτηκαν οι καμουφλαρισμένες απειλές από τον Χουλουσί Ακάρ. «Η προσδοκία από τον γείτονά μας είναι να σεβαστεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», ήταν το σήμα που έστειλε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Η επίθεση τουρκικής γοητείας προς την ευρωπαική ηγεσία, ολοκληρώθηκε με την αναχώρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν κράτησε τα προσχήματα, ούτε για λίγες ώρες, και άμα τη επιστροφή του δήλωνε σε επιθετικό τόνο: «Εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις…θα καταστρέψει τον διάλογο Άγκυρας και των Βρυξελλών».

Η παρέμβαση Σαμαρά

Παρέμβαση εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, η οποία πυροδοτεί συζητήσεις, πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει επιφυλάξεις για τις διερευνητικές επαφές: «Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο! Να σας το πω αλλιώς: Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», σημειώνει ο κ. Σαμαράς.

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος και με το ενδεχόμενο προσφυγής των δύο πλευρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: «θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να υπογράψεις συνυποσχετικό με την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην αντιπολίτευση πάντως επιμένουν στην κριτική τους έναντι των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση σημείωνε ότι η ελληνική αποστολή πρέπει να πάει με συγκεκριμένη τακτική για μια έντιμη συμφωνία και όχι απλώς για να διαχειριστεί το blame game μετά το ναυάγιο που θα προκύψει.

Με θέα τον Βόσπορο

Η ελληνική αποστολή αναμένεται, κατά πληροφορίες, να φτάσει το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη με ειδική, απευθείας πτήση. Το ραντεβού των δυο αντιπροσωπείων έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου, και θα πραγματοποιηθεί σε μια από τις αίθουσες του επιβλητικού Suisse Hotel της Κωνσταντινούπολς, με θέα το Βόσπορο.

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και θα συνοδεύεται από τον πολύπειρο εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιου. Απέναντι τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες.

Exit mobile version