Δανία και Σουηδία εξετάζουν την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία

Η Δανία και η Σουηδία είναι ανοιχτές στο να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε το απαραίτητο πράσινο φως για να τα στείλουν και άλλες χώρες.

Μετά από εβδομάδες πιέσεων στο εσωτερικό και το διεθνές μέτωπο, ο Σολτς συμφώνησε στην παράδοση αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία και, καθώς χρειαζόταν επίσημη άδεια, επέτρεψε επίσης να σταλούν εκεί τέτοια γερμανικής κατασκευής άρματα που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Το Leopard 2 είναι «το καλύτερο βαρύ άρμα όλων των εποχών», δήλωσε η σουηδική Αμυντική Δύναμη για το άρμα που πολλοί θεωρούν ότι «αλλάζει το παιχνίδι» και το οποίο έχει ζητήσει πολλές φορές ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Δανία θα πρέπει να δωρίσει τα άρματα μάχης Leopard 2, δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα άμυνας της Δανίας, Ράσμους Γιάρλοφ του Συντηρητικού κόμματος που συμμετέχει σήμερα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η Δανία θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεισφέρει τα άρματα μάχης Leopard. Είναι ζωτικής σημασίας να αποκτήσουν οι Ουκρανοί αυτή τη δυνατότητα για να αποκρούσουν τους Ρώσους», είπε, συμφωνώντας με τον βουλευτή του εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας Άλεξ Άχρεντσεν.

«Αν η Δανία μπορεί να κάνει χωρίς τα άρματα μάχης, ελπίζω ότι θα κάνουν κάτι καλό διώχνοντας τους Ρώσους από τη χώρα», είπε, ρίχνοντας φως στην ανάγκη να διευκρινίσουν πρώτα αρκετά δεξιά κόμματα αν η αποστολή τέτοιου κρίσιμου οπλισμού δεν θα αποδυναμώσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας.

«Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε ένα υψηλό οικονομικό τίμημα, διότι το τίμημα θα είναι πολύ χειρότερο αργότερα αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο», κατέληξε ο Γιάρλοφ, αναγνωρίζοντας ότι η αποστολή των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα έχει υψηλό κόστος, καθώς η Δανία θα πρέπει να παραγγείλει νέα άρματα μάχης για να αντικαταστήσει αυτά που θα σταλούν στην Ουκρανία.

Για τη Σουηδία, η παράδοση κάποιων από τα 120 άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει είναι «μια πιθανότητα, αλλά μόνο στο μέλλον», καθώς δεν εφαρμόζονται τέτοια σχέδια αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάλ Γιόνσον σε γραπτή δήλωσή του στη Svenska Dagbladet που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Όπως είχε ήδη αναφέρει η EURACTIV, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου ότι η χώρα θα στείλει στην Ουκρανία το πολυδιαφημισμένο σύστημα πυροβολικού Archer, 50 οχήματα μάχης και αντιαρματικούς πυραύλους υψηλής ακρίβειας.

Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/i-eyropi-kai-o-kosmos/news/dania-kai-soyidia-exetazoyn-tin-apostoli-armaton-machis-stin-oykrania/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=13877&pnespid=q7ZrUT5MM7hD3vne_DnuSILQuhKnSYFoPeewnO039BBmGiy_j1HzIRoAzEuiZN8a9d93L0ConA

Exit mobile version