ΑΠΘ: 24ωρη απεργία καθηγητών κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Νέα διαμαρτυρία μπροστά στο κτίριο της Πρυτανείας

Πρώτη ημέρα έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους και μερίδα καθηγητών, μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ προχώρησαν σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας έτσι στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα στους χώρους του campus. Μαζί τους απεργούν μέλη του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν και φοιτητές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μαζί με μέλη του ΕΣΔΕΠ μπροστά στο κτίριο της πρυτανείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ο κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής και γραμματέας του ΕΣΔΕΠ αναφέρει στο makthes.gr ότι: «το ΑΠΘ έχει μετατραπεί τα τελευταία δύο έτη σε πεδίο δοκιμής της κυβερνητικής καταστολής. Η κυβέρνηση και η Πρυτανεία, επιδιώκουν την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας με καθημερινά επεισόδια διασάλευσης της ακαδημαϊκής ζωής, με βίαιους ελέγχους φοιτητών, ανθρωποκυνηγητά, χημικά και ξυλοδαρμούς, ακόμη και με επικίνδυνους τραυματισμούς. Στόχος είναι η πάταξη κάθε διαμαρτυρίας απέναντι στο Νόμο-Πλαίσιο που ξεθεμελιώνει το δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο».

Ο ίδιος μάλιστα κάνει λόγο για: «εγκληματική επίθεση των ΜΑΤ, που στρατοπεδεύουν βάσει σχεδίου («σχέδιο βιβλιοθήκη»), σε ειρηνική συναυλία στον χώρο του ΑΠΘ με χιλιάδες παρευρισκόμενων, φοιτητών, μαθητών, οικογενειών με ανήλικα παιδιά, και ΑΜΕΑ, αποτελεί αποτρόπαια και επικίνδυνη κλιμάκωση. Οι πρυτανικές αρχές δεν ανέλαβαν έως αυτή τη στιγμή τις ευθύνες που τους αναλογούν. Καθώς έρευνα και διδασκαλία υπό καθεστώς φόβου και επαγόμενης ενοχής δεν νοείται».

Ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ αναφέρει ότι στο πλαίσιο των παραπάνω καταγγέλλει την «κρατική τρομοκρατία και τη στάση της πρυτανείας του ΑΠΘ, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το ΑΠΘ και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας την ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Η ομόθυμη καταδίκη της επικίνδυνης αστυνομικής παρουσίας και βίας εντός του ΑΠΘ από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας (διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές) μας κάνει αισιόδοξους ότι η απεργία αυτή θα είναι επιτυχημένη».

 

 

 

makthes.gr
Έλενα Καραβασίλη
Exit mobile version