Η αναστροφή της τύχης της TV100 είναι υπόθεση όλων

Προτάσεις για εξέλιξη και ανάκαμψη

Η αναφορά στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης γίνεται μόνο για τον λόγο του δημόσιου χαρακτήρα της και θεωρούμε πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η σημασία της δημόσιας χρηματοδότησης και η ευθύνη που έχει το δημοτικό κανάλι προς τους πολίτες που το χρηματοδοτούν. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το πρόγραμμα της TV100 μοιάζει να έχει καλλιεργήσει μια ατμόσφαιρα που αναπολεί τη δεκαετία του 1960, αφού οι σειρές και οι εκπομπές που προβάλλονται δεν ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις.

Η ποιότητα της εικόνας είναι τόσο χαμηλή που θα ήταν πιο προτιμητέο να μεταδίδεται σε ασπρόμαυρο φορμάτ. Η δε έλλειψη συνοχής στο πρόγραμμα, μαζί με τη μη ανανέωση προσώπων που εμφανίζονται εδώ και πολλά χρόνια, οδήγησαν το κανάλι σε μια δυσχερή θέση, βγάζοντας το εκτός τηλεοπτικού ανταγωνισμού.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια εταιρεία όπως η ΔΕΠΘΕ, με (30) τριάντα δημοσιογράφους, παρουσιάζει αυτό το επίπεδο απόδοσης. Η διατύπωση είναι αυστηρή, αλλά λογική και αντανακλά την πραγματικότητα όταν η τηλεθέαση βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα και για να ακριβολογούμε είναι πλησίον του μηδενός. Επιπλέον είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι, παρά τον αριθμό των δημοσιογράφων, εμφανίζεται, ακόμη και προς τους γνώστες των τηλεοπτικών πεπραγμένων, ότι για την δεδομένη θλιβερή εικόνα της ΤV100, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ενδέχεται λοιπόν η επίκριση να αποτελεί έκφραση της ανησυχίας για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τα χρήματα που δαπανώνται. Όμως η ανάδειξη των αδυναμιών και η προτροπή για αλλαγές είναι βασικά στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας του καναλιού και της ικανοποίησης των θεατών. Είναι σημαντικό λοιπόν να εξεταστεί η διαχείριση των πόρων και να διασφαλιστεί ότι η δημόσια χρηματοδότηση χρησιμοποιείται αποτελεσματικά προς όφελος της κοινότητας.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Στέλιο Αγγελούδη αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο και πρέπει να λάβει αποφάσεις που μπορεί να φαντάζουν σκληρές για ορισμένους αλλά πρώτον: δεν είναι, και δεύτερον: είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ενός κλίματος αλλαγής. Όσο για την ανανέωση του προσωπικού, αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποβάθμιση αλλά ως ευκαιρία για αναβάθμιση και εξέλιξη. Η αξιοποίηση λοιπόν των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων, του κάθε ατόμου σε διαφορετικούς τομείς εργασίας είναι ουσιώδης και αποτελεί μια λογική σκέψη.

Στην περίπτωση  που ένας παρουσιαστής έχει κουράσει στην εκφώνηση ειδήσεων ή κρίνεται μετρίας απόδοσης αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι εξαιρετικός στον τομέα των ρεπορτάζ, ή ότι δεν είναι καλός στην συγγραφή δελτίων τύπου, χώροι εξίσου σημαντικοί για τη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων. Και αν ακόμη διαπιστωθούν αδυναμίες και σ αυτούς τους τομείς τότε ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα πρέπει να εκπαιδευτεί εκ νέους στο αντικείμενο του. Έτσι, η αναβάθμιση και η ανανέωση του προσωπικού δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της εικόνας του καναλιού αλλά και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ειδικοτήτων του κάθε μέλους της ομάδας.

Ο Στέργιος Καλόγερος, ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, μελετάει πρόταση που αποσκοπεί στη σωστή λειτουργία των Δημοτικών Μέσων, με έμφαση στις απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζονται και ειδικότερα στη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να αναπλαστεί η εικόνα εκ βάθρων.

Αρχικά, μια πιθανή αιτία «κατάρρευσης» της TV100 μπορεί να είναι η έλλειψη συνοχής στο πρόγραμμα της. Επίσης, η ποιότητα της εικόνας και η παρουσίαση των προγραμμάτων είναι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του θεατή. Επιπλέον όταν μιλάμε για ενίσχυση του δημοσιογραφικού τομέα συμπεριλαμβάνεται και η εκπαίδευση των υφιστάμενων προσώπων εφόσον εκ του αποτελέσματος διαπιστώνονται αδυναμίες. Τέλος, η ενίσχυση των προωθητικών δραστηριοτήτων και η χρήση των κοινωνικών μέσων για τη διαφήμιση των προγραμμάτων μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη προβολή.

Συνολικά, η TV100 χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα περιλαμβάνει τόσο τεχνικές αναβαθμίσεις όσο και τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορεί να ανακάμψει και να κερδίσει εκ νέου την υποστήριξη του κοινού της.

Γ.Ε.Φ

Exit mobile version