Αμερικανός αξιωματούχος: Το μόνο «αγκάθι» μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκία οι S-400

Για τον πρώην απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ούτε η τράπεζα Halkbank, ούτε η ανατολική Μεσόγειος, ούτε ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν είναι τόσο σημαντικά σημεία αντιπαράθεσης

Οπρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας παραμένει η αγορά του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος S-400. Σε συνέντευξή του στον Τούρκο δημοσιογράφο Ιμπραχίμ Χασκόλογλου, που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Τζέφρι εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν βλέπει τη δυναμική της σχέσης να αλλάζει έως ότου επιλυθεί αυτό το ζήτημα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν δραματικά οι σχέσεις έως ότου επιλυθεί αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τζέφρι, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος του προγράμματος για τη Μέση Ανατολής στο Κέντρο Wilson. «Το σημείωσα αυτό στην Τουρκία, όπως και όλες οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις».

Ο Τζέφρι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλα σημαντικά σημεία τριβής μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Ούτε η τράπεζα Halkbank, ούτε η ανατολική Μεσόγειος, ούτε ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Ερντογάν είναι τόσο σημαντικά σημεία αντιπαράθεσης για την Ουάσιγκτον, όσο είναι οι S-400.

Exit mobile version