Αλλάζει όνομα το Μαρακανά και γίνεται «Βασιλιάς Πελέ» – Αντιδράσεις στη Βραζιλία

Μετά τον «Χριστό Λυτρωτή» του Κορκοβάντο, το «Μαρακανά» είναι το εθνικό σύμβολο της Βραζιλίας. Και σ’ αυτό το θρυλικό στάδιο αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά του και να το μετονομάσουν σε «Βασιλιάς Πελέ»!

Το παγκοσμίου φήμης στάδιο Μαρακάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας πρόκειται να… αναβαπτιστεί, αφού οι Αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο ψήφισαν να αλλάξει τον επίσημο όνομά του σε γήπεδο «Edson Arantes do Nascimento – Rei Pele». «Βασιλιάς Πελέ», δηλαδή.

Ο 80χρονος ζωντανός θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Πελέ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Edson Arantes do Nascimento, έπαιξε πολλές φορές στο Μαρακανά με τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας και σημείωσε το 1.000ο γκολ του εκεί το 1969 – με τα χρώματα της Σάντος εναντίον του της Βάσκο ντα Γκάμα.

«Είναι φόρος τιμής σε έναν άνθρωπο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την κληρονομιά του στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας και για τις υπηρεσίες του στη χώρα μας», δήλωσε ο υπεύθυνος για την όλη ιστορία, André Ceciliano.

Το θρυλικό στάδιο που φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950 (Η ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη έχει ονομαστεί «Μαρακανάζο…), αλλά και τον τελικό του Μουντιάλ του 2014, καθώς και την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, έχει το όνομά «Mario Filho» (Μάριο Φίλιο), που είναι ο δημοσιογράφος που εμπνεύστηκε και πίεσε για την κατασκευή του τη δεκαετία του 1940. Στην Ιστορία όμως έχει μείνει ως Μαρακανά, από το όνομα της γειτονιάς του Ρίο, όπου βρίσκεται. Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι το στάδιο ποδοσφαίρου θα μετονομαστεί, αλλά το ευρύτερο αθλητικό συγκρότημα και οι παρακείμενες εγκαταστάσεις θα διατηρήσουν το όνομα που έχουν τώρα.

Ο Αλτσίδες Γκίτζια «παγώνει» το Μαρακανά στον τελικό Μουντιάλ του 1950. Οι κάτοικοι του Ρίο… παγώνουν τώρα ξανά / AP PHOTOS

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι ο Μάριο Φίλο άξιζε περισσότερο την τιμή από τον Πελέ, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η τιμητική διάκριση κακώς αποδίδεται από το Ρίο για τον Πελέ, ο οποίος γεννήθηκε στην πολιτεία Μίνας Ζεράις και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Οι βουλευτές του Ρίο έχουν εγκρίνει την αλλαγή ονόματος και απομένει η κύρωση από τον αναπληρωτή κυβερνήτη Cláudio Castro. Αν και ο Castro το εγκρίνει, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του.

Να σημειώσουμε ότι είναι εξοργισμένα τα μέλη της οικογένειας του Μάριο Φίλιο, αλλά και πολλοί Βραζιλιάνοι, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την αλλαγή ονόματος του Maracanã, ωστόσο, το όνομα «Mário Filho» θα παραμείνει στο αθλητικό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει το πολυδύναμο γυμναστήριο Maracanãzinho, το υδάτινο πάρκο Júlio Delamare και το γήπεδο Célio de Barros.

Στην αιτιολόγηση για την αλλαγή του ονόματος του σταδίου του οποίου εισηγητής ήταν ο αναπληρωτής André Ceciliano (Πρόεδρος της νομοθετικής συνέλευσης του Ρίο ντε Ζανέιρο), δήλωσε ότι «… είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για ένα πρόσωπο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την κληρονομιά που αφήνει στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας και για την παροχή των υπηρεσιών του στη χώρα».

Exit mobile version