Ακάρ: Όσα κάνει η Ελλάδα σε νησιά που δεν της ανήκουν με κανένα τρόπο παραβλέπονται

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν εξοπλιστεί κατά παράβαση του διεθνούς δίκαιου

Ο Χουλουσί Ακαρ σε επίσκεψή του στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχαχνία (TUSAS) ανέφερε ότι τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας συνεχίζουν τις επιστημονικές και τεχνικές έρευνες  τους στην ανατολική Μεσόγειο. “Το να παρουσιάζουν αυτές τις έρευνες ως πρόκληση και ως αιτία αύξησης της έντασης πραγματικά είναι είναι κάτι που δεν συνάδει με τις ηθικές αξίες”, υποστήριξε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε πως τα νησιά του Αιγαίου έχουν εξοπλιστεί κατα παράβαση του διεθνούς δίκαιου. «Τα όσα κανει η Ελλάδα σε νησιά που δεν της ανήκουν με κανένα τρόπο παραβλέπονται, ενώ οι επιστημονικές και τεχνικές έρευνες που κάνουμε εμείς προβάλλονται ως πρόκληση».

Αυτή πραγματικά είναι μια λάθος προσέγγιση, δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Απαντούν στο χέρι φιλίας που τείνουμε με τις πιο λανθασμένες κινήσεις. Εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης, του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας. Δείξαμε την καλή μας πρόθεση σε αυτό το θέμα και συνεχίζουμε να τη δείχνουμε. Θέλουμε αυτό να γίνει κατανοητό”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι «πρέπει να δουν ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική παρουσία, υπάρχουν Τούρκοι που ζουν εκεί εδώ και αιώνες. Πρέπει να τους αναγνωρίσουν τα δικαιώματά τους», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη.

Στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Αναντολού από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Σαρλ Μισελ, Μαριάν Βαν Ντεν Χόϋβελ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επικεφαλής του επιτελείου της Ούρσουλα Φον Ντελ Λάυεν,  Μπγιόρν Ζάιμπερτ, και τη γενική γραμματέα της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων Χέλγκα Σμίτ. Κατά τις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν θέματα αν. Μεσογείου, Συρίας, Λιβύης και Καραμπάχ.

Ο κ. Καλίν επανέλαβε το αίτημα της Τουρκίας να γίνουν συγκεκριμένα βήματα σχετικά με ζητήματα όπως η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, της απελευθέρωσης της βίζας για τούρκους πολίτες, και τον πολιτικό διάλογο.

Επίσης ο Καλίν υπογράμμισε ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο είναι ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. 

Επίσης είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική προσέγγιση της για τη προστασία της ειρήνης και σταθερότητας. Επί πλέον  ανέφερε ότι η στρατηγική σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αυξάνεται και υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέα και συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη ώστε να αποκτήσει η σχέση Τουρκίας-ΕΕ  νέα δυναμική και να ενισχυθεί η συνεργασία.

Επίσης τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με περιφερειακά θέματα, προσθέτοντας ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, σχετικά με την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία αποδίδει στρατηγική προτεραιότητα στην ένταξη της στην ΕΕ και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να παραμερίσουν όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις τους και να προσεγγίσουν την σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, με στρατηγική αντίληψη.

Ο Καλίν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι διμερείς διαμάχες δεν θα πρέπει να καταστήσουν αιχμάλωτη τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ.

Exit mobile version