Αυτό είναι το σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης

Σε εξέλιξη είναι η δημόσια διαβούλευση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το έργο της ενοποίησηςανάπλασης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι μήκους 40 χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συγκάλεσε σήμερα συνάντηση εργασίας, όπου θα παρουσιαστεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους οι δήμαρχοι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ένα «σημαντικό βήμα προκειμένου να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη τη νέα της ταυτότητα» προσθέτοντας ότι «ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο δεκαετιών για τη πόλη μας».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η ΠΚΜ προχώρησε σε στενή συνεργασία με τους δήμους του παραλιακού μετώπου, όλες τις διαδικασίες με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε διαβούλευση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του παραλιακού μετώπου, προκειμένου μετά από δύο μήνες να έχουμε και την άποψη των συμπολιτών μας, των φορέων, των συλλόγων, «για το τι είδους ταυτότητα θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτό το έργο στην πόλη μας».

«Στόχος μας είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τη πόλη αλλά και να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων, ποδηλατικών διαδρομών, χώρων αναψυχής, αλλά και όλων εκείνων που χρειάζονται, προκειμένου όσοι ζουν στη Θεσσαλονίκη να επανενωθούν με τη θάλασσα», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει με βλέμμα προς τη θάλασσα»

«Οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτω από την εποπτεία της Περιφέρειας, συνεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε ένα πάρα πολύ σημαντικό πρότζεκτ που είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου. Θα συνεργαστούμε έτσι ώστε το κομμάτι αυτό που ξεκινάει από τα Δυτικά και τερματίζει Ανατολικά, να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ανέφερε ότι «είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να κοιτάξει με το βλέμμα προς τη θάλασσα και να μην έχει την πλάτη στραμμένη προς αυτήν» και έφερε ως παράδειγμα τη Βαρκελώνη.

Αναφερόμενος στο παραλιακό μέτωπο 6 χιλιομέτρων του δήμου στο τμήμα από την Καλαμάρια μέχρι τα Πράσινα Φανάρια, ο κ. Καίτεζίδης τόνισε ότι «ο Δήμος έχει ολοκληρώσει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο άρα, τακτοποιεί τις αταξίες του παρελθόντος. Έχουμε χωροθετήσει χρήσεις γης και προχωράμε στην πράξη εφαρμογής για τα οικόπεδα που βρίσκονται εκεί».

Στόχος είναι τον Δεκέμβριο του 2022 να υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα έργα«Μέσα από αυτό το έργο θα καθορίσουμε τη φυσιογνωμία των επόμενων δεκαετιών της πόλης», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας.

«Προσπαθώ με τις δυνάμεις μου ως εκπρόσωπος του δήμου να βοηθήσω να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις ως δήμος, που πιστεύω ότι θα ληφθούν υπόψιν. Έχουμε συζητήσει με τους μελετητές και με την περιφέρειας», τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους θα μπει πάλι σε μια ρώτα ο ενιαίος χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου και τα σταματήσει αυτή η “σαλαμοποιήση” του», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τις υπηρεσία της Περιφέρειας που προχώρησαν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ανέφερε ότι «είμαστε στο μέσο, προς το τέλος της διαδρομής για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου το οποίο είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για ενιαία χάραξη πολιτικών, για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και των αναπτυξιακών διαδικασιών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχε συζητήσει να ενταχθεί στο έργο η περιοχή μέχρι τον Γαλλικό«Θα ζητήσω να ενταχθούν και οι εκβολές του Γαλλικού μαζί με την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι καιρός αυτό το ενιαίο θαλάσσιο μέτωπο, μέσα από το πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε σταδιακά η περιφέρεια να αξιοποιηθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτού του έργου θα δώσει λύσεις οι οποίες ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια», ανάφερε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής.

«Από τη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης γίνεται ήδη η εξυγίανση του δυτικού παράκτιου μετώπου», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο.

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως:

  • Η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου.
  • Η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου.
  • Η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού.
  • Η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
  • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στην Παλιά Παραλία έως το Λευκό Πύργο.
  • Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις στη Νέα Παραλία και στην περιοχή των ιστιοπλοϊκών ομίλων.
  • Η δημιουργία μητροπολιτικού πόλου ναυταθλητισμού και αθλημάτων κολύμβησης στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής.
  • Η δημιουργία διαδρομής πεζών και ποδηλάτου στο παραλιακό τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς.
  • Η δημιουργία αστικής τεχνητής κολυμβητικής περιοχής στην πλαζ Αρετσούς.
  • Η ανάπτυξη νέου μητροπολιτικού υπερτοπικού πόλου αστικών λειτουργιών, με την πολεοδόμηση τμήματος της παραλιακή περιοχής του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
  • Η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου στην έκταση του ΑΠΘ κοντά στο αεροδρόμιο.
  • Η χωροθέτηση Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
  • Και η επανάκτηση του ρόλου της παράκτιας περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού ως κύριας ζώνης αναψυχής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

πηγή : thestival

Exit mobile version