Αυθαίρετα: Με μεγάλες αυθαιρεσίες 1 στα 3 κτίσματα που εντάχθηκαν στη ρύθμιση

Αλλαγές χρήσης, ημιυπαίθριοι και αντίστοιχες… παρεμβάσεις που ανήκουν στην κατηγορία 4 φαίνεται πως περιλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στην πίτα των κτισμάτων που έχουν κάνει υπαγωγή στην πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, καθώς αποτελούν μία στις τρεις δηλώσεις.

Μέχρι σήμερα, από παράβολα και πρόστιμα έχουν εισπραχθεί περισσότερα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ με την εκπνοή και της τελευταίας προθεσμίας αναμένεται να μπουν σταδιακά στα ταμεία επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΤΕΕ, με αφορμή τη λήξη της ευνοϊκής ρύθμισης, η οποία δίνει τη σκυτάλη στα προσαυξημένα πρόστιμα και αποκλείει τα μεγάλα αυθαίρετα από τη διαδικασία.

Τι προκύπτει, όμως, από την πλατφόρμα του ΤΕΕ; Ειδικότερα:

Τι έγινε όμως τον Σεπτέμβριο που ήταν οι τελευταίες μέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τα μεγάλα αυθαίρετα και η επιβολή επιπλέον προστίμων για τις υπόλοιπες κατηγορίες; Σύμφωνα με το ΤΕΕ, υποβλήθηκαν περισσότερες από 200.000 δηλώσεις, περιλαμβανομένων και των αντίστοιχων βεβαιώσεων.

Συγκεκριμένα, το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις. Παράλληλα, οι καταβολές παραβόλων για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου εκτινάχθηκαν αριθμητικά, πλησιάζοντας τις 160.000 συνολικά. Τα έσοδα από τα παράβολα, που αποτελούν πόρο του προϋπολογισμού, πλησίασαν τα 45 εκατ. ευρώ τον 9ο του 2020.

Ταυτόχρονα, η ημερήσια καταβολή παραβόλων εκτινάχθηκε στα 28.000 περίπου, όταν η μέγιστη κορύφωση στο παρελθόν ήταν την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 με 8.500 παράβολα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των δηλώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για το διάστημα των πρώτων 5 ημερών (1/10 – 5/10, από τη 15νθήμερη προθεσμία που έχει δοθεί) κατεβλήθη παράβολο συνολικά σε 4.176 περιπτώσεις.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα των δηλώσεων στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, παρατηρούνται οι εξής τάσεις:

Exit mobile version