Ο Α.Λοβέρδος εκφώνησε σήμερα στην Κύπρο επιμνημόσυνο λόγο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη. «Για την Ελλάδα η Κύπρος ήταν και είναι ένα ανοικτό χρέος. Είναι χρέος ες αεί»

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέστηκε σήμερα από την ΕΔΕΚ στην Κύπρο στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι Κύκκου ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο  για τον πρ.υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, δικηγόρος, πρ.υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κ.Λοβέρδος ξεκινώντας τον λόγο του επεσήμανε: «Το πρόσωπο, το θέμα, ο τόπος!!! Είναι όλα μέσα στην καρδιά μου. Γι΄αυτό και όσα θα πω συνδέονται με μια αόρατη πλην απολύτως υπαρκτή κλωστή με αυτήν …».
Ο Α.Λοβέρδος που χαρακτήρισε τον Γιάννο Κρανιδιώτη αποτελεσματικό διπλωμάτη, σθεναρό μαχητή, οξυδερκή πολιτικό, άνθρωπο του καθήκοντος, αληθινό πατριώτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην καταλυτική συμμετοχή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην επιμονή του Κρανιδιώτη να καταγράψει με στοιχεία τον παράνομο οπλισμό που εγκαθιστούσαν οι Τούρκοι στα κατεχόμενα, ώστε να αναδείξει το παράνομο αυτό έργο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρ.Υπουργός αναφερόμενος στην τουρκική στρατηγική υποστήριξε ότι «για την Ελλάδα η Κύπρος ήταν και είναι ένα ανοικτό χρέος. Είναι χρέος ες αεί. Το μέλλον του κυπριακού κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συνυφασμένο με το μέλλον του ελληνικού κράτους και του Ελληνισμού. Γιατί αυτά είναι τα δύο κράτη του Ελληνισμού στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τον πλανήτη ολόκληρο. Κι απέναντί μας η Τουρκία. Ο εισβολέας.Ο παράνομος κάτοχος. Που όσο περνά ο καιρός γίνεται χειρότερος…»
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν επίσης οι αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου σε προσωπικές στιγμές μεταξύ του Γιάννου Κρανιδιώτη και του Θεόδωρου Πάγκαλου αλλά και στο πως ο Κρανιδιώτης ενημερώθηκε το 1974 για την τουρκική εισβολή.
Κλείνοντας ο κ.Λοβέρδος υπογράμμισε μια φράση του ίδιου του Κρανιδιώτη: «Μπροστά σ΄ αυτό το χάος αναλογίζομαι πόσο αστεία είναι η ζωή, πόσο μικρή και ασήμαντη» έγραψε κάποτε με την πένα του. Αν κάτι οφείλουμε όλοι εμείς στον Γιάννο Κρανιδιώτη είναι βάλουμε λίγη τάξη σε αυτό το χάος. Και αν μπορούσε σήμερα να μ΄ακούσει θα του έλεγα κατηγορηματικά: μπορεί Γιάννο Κρανιδιώτη να είναι η ζωή μικρή, αλλά δεν είναι όλες οι ζωές ασήμαντες. Μια τέτοια ζωή ήταν η δική σου. Σύντομη, αλλά σημαντική. Αξέχαστα σημαντική!!!».
Exit mobile version