Ορεστιάδα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια συμπλοκή νεαρών με αστυνομικούς

Ανάστατη είναι, εδώ και μέρες, η κοινωνία της Ορεστιάδας μετά τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ ομάδας νεαρών κατοίκων της πόλης και ανδρών των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.

Οι πρωτοφανείς συγκρούσεις, που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην «καρδιά» της Ορεστιάδας παίρνουν πλέον δικαστικές διαστάσεις. Οι οικογένειες των νεαρών που κατηγορήθηκαν ως βασικοί υπαίτιοι της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών προτίθενται τώρα να καταθέσουν μηνύσεις καταγγέλλοντας ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των δύο νεαρών, Χρυσοβαλάντης Παντσίδης, στο Thesstoday.gr «τις επόμενες μέρες ενδέχεται να ακολουθήσουν μηνύσεις, λόγω της αστυνομικής βίας που ασκήθηκε εις βάρος των πελατών μου».

Οι άγριες συμπλοκές των νεαρών με τους αστυνομικούς έχουν καταγραφεί σε ερασιτεχνικά βίντεο αποκαλύπτοντας τις εικόνες πανικού που επικρατούσαν, επί ώρες, στην κεντρική πλατεία της ακριτικής κωμόπολης.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Thesstoday.gr φαίνεται ξεκάθαρα ένας ανήλικος να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, ενώ διακρίνονται νεαροί άνδρες με πολιτικά- οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες είναι αστυνομικοί που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας- να περιφέρονται κρατώντας στα χέρια τους γκλοπς.

Καταγγελίες για άσκηση αστυνομικής βίας σε βάρος των νεαρών

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως ξεκίνησαν τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια εκατοντάδων πολιτών αλλά και των αστυνομικών του ΑΤ Ορεστιάδας.

«Γύρω στη 1:30 αντιλήφθηκα ότι ξεκίνησαν να πλακώνονται τα παιδιά με τους αστυνομικούς, περίπου 40 άτομα. Ακούγονταν παντού φωνές. Γινόταν ένας πανικός.

Τέσσερις αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν με γκλοπ ένα παιδί χωρίς σταματημό και έβριζαν πάνω από το κεφάλι του. Τον άφησαν έτσι όπως ήταν, έπειτα ήρθαν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να πάρουν 2 αστυνομικούς των ΜΑΤ που είχαν τραυματιστεί, το συγκεκριμένο παιδί δεν το βοήθησε κανένας ενώ είχε περάσει 1.30 περίπου ώρα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένας αστυνομικός ο οποίος ήταν εμφανώς νευριασμένος, βλέποντας τον ημιλιπόθυμο στο έδαφος, τον χτύπησε στο πρόσωπο για να «εκτονώσει» τα νεύρα του. 

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και μας έβριζαν συνεχώς, όπως χτυπούσαν με γκλοπ και τραμπούκιζαν όσα παιδιά ήταν στο σημείο.

Μάζεψαν άτομα τα οποία δεν ήταν καν στην πλατεία εκείνο το βράδυ, όπως για παράδειγμα, πήγαν στο σπίτι ενός παιδιού που κοιμόταν και τον ξύπνησαν για να του κάνουν προσαγωγή, μόνο και μόνο επειδή ήταν από τα «κακά παιδιά της Ορεστιάδας» αναφέρει μάρτυρας του περιστατικού στο Thesstoday.gr.

 

Άλλος μάρτυρας του περιστατικού αναφέρει πως «αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, άρπαξε μία μεταλλική καρέκλα από τα μαγαζιά της πλατείας, και επιχείρησε να χτυπήσει τους νεαρούς.

Έγινε επανειλημμένη χρήση χημικών, οι αστυνομικοί γρονθοκοπούσαν και χρησιμοποιούσαν γκλοπ σε όποιον έβλεπαν μπροστά τους», όπως αναφέρει ο μάρτυρας στο Thesstoday.gr, ενώ την ίδια στιγμή, «δύο παιδιά ήταν στο έδαφος από το πολύ ξύλο, αλλά κανείς τους δεν σταμάτησε ποτέ. Από την πλατεία φύγαμε περίπου στις 4 τα ξημερώματα, με τους αστυνομικούς να μας προκαλούν συνέχεια πέρα από το ξύλο, αλλά και λεκτικά».

Αναίτια επίθεση επικαλούνται οι αστυνομικοί

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα που περιγράφουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Σε δηλώσεις τους στο protothema.gr ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν επίθεση από ομάδα νεαρών ενώ ένας συνάδελφός τους δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι.

«Πήγαμε για καφέ και βγήκαμε δαρμένοι… Ένας συνάδελφος δέχτηκε μαχαιριά στον μηρό ενώ ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από χτύπημα που δέχτηκε με μπουκάλι στο κεφάλι» λέει ο αστυνομικός την ώρα που ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ αναφέρει «Εξ΄όσων γνωρίζω οι συνάδελφοι σώθηκαν από την επίθεση εξαιτίας της εκπαίδευσης τους και της ψυχραιμίας τους.

Επικοινώνησαν με τις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν άψογα τη δουλειά τους και κατάφεραν να συλλάβουν τους δράστες. Πρόκειται για κάποιους χούλιγκαν οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους κατοίκους οι οποίοι αγκάλιασαν τους αστυνομικούς». Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρία του αστυνομικού «Η διμοιρία ήρθε στις Καστανιές του Έβρου από την Αθήνα και επειδή είχαμε ρεπό, επτά αστυνομικοί βγήκαμε για καφέ στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας.

Όταν τα μεσάνυχτα η καφετέρια έκλεισε λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, καθόμασταν στην πλατεία και γύρω στις δύο ήρθε το υπηρεσιακό λεωφορείο να μας πάρει για να μας πάει στο ξενοδοχείο. Πλησιάζαμε την κλούβα όταν μια παρέα περίπου δέκα ατόμων που καθόταν στην πλατεία, κατάλαβε ότι ήμασταν αστυνομικοί μας πλησίασε και άρχισαν να φωνάζουν και να βρίζουν. Είχαν άγριες διαθέσεις. Προσπαθήσαμε να τους ηρεμήσουμε και να μη δώσουμε συνέχεια στο συμβάν και τότε ένας από αυτούς όρμησε σε έναν συνάδελφο και τον χτύπησε. Ταυτόχρονα στην πλατεία μαζεύτηκαν περίπου 80 άτομα, μας κύκλωσαν και ένας από αυτούς που από ό,τι φαίνεται γνώριζε να χειρίζεται καλά το μαχαίρι, επιτέθηκε σε έναν συνάδελφο και προσπάθησε να τον μαχαιρώσει στο πλευρό κάτω από την καρδιά.

Ο συνάδελφος αντέδρασε και τον πέτυχε στο μηρό. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που το αγριεμένο πλήθος φώναζε «Μπάτσοι θα πεθάνετε! Μπάτσοι θα πεθάνετε!» και πέταγε μπουκάλια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας συνάδελφος στο κεφάλι και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο. Καταφέραμε να κάνουμε δύο συλλήψεις καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε χρήση χημικών ενώ στο τμήμα μας υπέδειξαν φωτογραφίες υπόπτων και συνελήφθησαν ακόμη πέντε άτομα».

Προσαγωγές και συλλήψεις – Τι απαντά ο δικηγόρος των νεαρών

Ακολούθησαν 6 συλλήψεις νεαρών, σχηματίστηκαν δικογραφίες για εξύβριση, απειλή, βία κατά αστυνομικού υπαλλήλου και επικίνδυνη σωματική βλάβη για τέσσερις από αυτούς ενώ ένας εξ αυτών αντιμετώπιζε επιπλέον την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Ο δικηγόρος των δύο νεαρών, Χρυσοβαλάντης Παντσίδης, μιλώντας στο Thesstoday.gr ανέφερε πως «ο νεαρός που κατηγορούνταν για τον τραυματισμό του αστυνομικού, κρίθηκε αθώος αφού δεν το είχε κάνει ο ίδιος, πράγμα που λέγαμε εμείς από την πρώτη στιγμή. Ο τραυματισμός του αστυνομικού ωστόσο είναι ελαφρύς, και όχι σοβαρός όπως ανέφεραν οι ίδιοι αστυνομικοί.

Ο δικός μου πελάτης που κατηγορούνταν για κακούργημα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, γιατί υπήρξε η ανατροπή, με την ομολογία του έκτου νεαρού που αναζητούταν.

Ο φοιτητής που τραυματίστηκε ήταν τρεις ημέρες στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, ενώ ο ανήλικος κόντεψε να χάσει την ζωή του, καθώς αφού τον βασάνισαν οι αστυνομικοί και τον κράτησαν στο τμήμα για αρκετές ώρες, τον άφησαν στις 7.30 το πρωί του Σαββάτου, και οι γονείς του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τραβούσαν τα μαλλιά τους με αυτά που άκουσαν και αντίκρισαν».

Exit mobile version