Κρίσιμη συνεδρίαση στην Euroleague (10/9) για τις απίστευτες ποινές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της σεζόν, οι άνθρωποι και οι ομάδες της Euroleague ετοιμάζονται για μία κρίσιμη συνεδρίαση (10/9). Αφορμή αποτελεί το υγειονομικό πρωτόκολλο της διοργάνωσης, που προκαλεί τεράστιο πονοκέφαλο στους συλλόγους, αφού η αρχή αποφάσισε να βάλει συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας, οι οποίες ενδέχεται να δυσκολέψουν τα clubs της λίγκας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Πριν λίγες ώρες ώρες, η Euroleague ενημέρωσε τις ομάδες της διοργάνωσης για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα… συνοδεύσει την φετινή σεζόν. Σε αυτό προβλέπονται – μεταξύ άλλων – τα εξής τουλάχιστον περίεργα:

  • Η ευθύνη για την διεξαγωγή ενός αγώνα ανήκει αυστηρά και μόνο στις ομάδες, που είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν με την κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα για τους φιλοξενούμενους. Αυτό ισχύει και σε περίπτωση που υπάρχει απαγόρευση εισόδου από και προς το συγκεκριμένο κράτος.
  • Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η παρουσία του συλλόγου σε μία συγκεκριμένη χώρα, η γηπεδούχος ομάδα είναι υποχρεωμένη να βρει γήπεδο και χώρα για να διεξαχθεί ο αγώνας. Η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά σε εκείνη και σε περίπτωση που δεν μπορέσει να βρει γήπεδο, τότε θα χάνει το ματς στο χαρτιά και θα τιμωρείται με πρόστιμο 150.000 ευρώ.
  • Αν αυτό γίνει δεύτερη φορά, το πρόστιμο φτάνει στο ύψος των 400.000 ευρώ, ενώ η τρίτη παρόμοια παράβαση θα φέρει και αποβολή από την διοργάνωση.

Ουσιαστικά δηλαδή, η Euroleague ζητά από τις ομάδες να παίξουν τον δικό της ρόλο και να αναλάβουν εκείνες την ευθύνη για την διεξαγωγή της αναμέτρησης, κάτι που φυσικά δεν υφιστάται σε άλλες διοργανώσεις και σε άλλα αθλήματα.

Ερωτήματα, σενάρια, φωνές

Από τα παραπάνω προκύπτουν φυσικά αρκετά ερωτήματα. Το πιο βασικό από αυτά: Πώς θα μπορέσει η κάθε ομάδα να βρίσκεται σταθερά σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της χώρας της; Πώς θα γίνει εφικτή η εξαίρεση σε κανόνες και οδηγίες για τα ταξίδια των αποστολών;

Είναι φανερό πως στην Euroleague διαχειρίστηκαν πρόχειρα το ζήτημα, όπως και το θέμα του προγράμματος των αγώνων, που συνδέεται άμεσα με τις οδηγίες του πρωτοκόλλου. Όπως φάνηκε, το καλεντάρι «χτίστηκε» όπως τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας της πανδημίας και των διαφορετικών οδηγιών που υφίστανται σε κάθε χώρα.

Παράδειγμα: Μία ομάδα θα μπορούσε να ταξίδεψει σε κάποια χώρα και να δώσει μαζεμένα τα παιχνίδια της εκεί. Ας πούμε, θα ήταν πιο εύκολο και λογικό για τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίσει σε συνεχόμενα ματς την Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Μπασκόνια και την Βαλένθια στην Ισπανία και να μην χρειαστεί να κάνει τρία ή τέσσερα διαφορετικά ταξίδια στην χώρα της Ιβηρικής.

Επιπρόσθετα, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν οι ομάδες της Euroleague θα καταφέρουν να κερδίσουν εξαίρεση από τις κυβερνήσεις και τις αρχές για όλα τα ταξίδια τους. Υπάρχει μία ολόκληρη διαδικασία πίσω από αυτό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα περισσότερα κράτη λειτουργούν με βάση τους αριθμούς των κρουσμάτων ή των νεκρών του Covid-19. Ποιoς μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown ή νέα απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετέχει στην Euroleague;

Είναι προφανές πως έχει δημιουργηθεί τεράστιος πονοκέφαλος στις ομάδες και ήδη ακούγονται έντονες φωνές και αντιδράσεις, ειδικά για το ύψος των προστίμων και τον κανονισμό που κάνει λόγο για αποβολή από την διοργάνωση. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα ρίξουν στο τραπέζι όλες τις σκέψεις τους και με βάση τα δεδομένα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αναβολής της πρεμιέρας, ώστε να υπάρξει νέα συζήτηση για το υγειονομικό πρωτόκολλο και να παρουσιαστεί μία πιο οργανωμένη εικόνα από την πλευρά της διοργανώτριας αρχής.

Οι σύλλογοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πρόστιμα σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά για κάτι που δεν περνά από το χέρι τους. Αν θέλουμε να δούμε το ζήτημα πιο βαθιά, η Euroleague τοποθετεί στην… θέση της τις ομάδες, επειδή δεν μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τις Ομοσπονδίες κάθε χώρας. Η κόντρα των δύο πλευρών είναι γνωστή και δεν επιτρέπει για παράδειγμα στην ΕΟΚ να επικοινωνήσει – ως θεσμικό όργανο – με την Κυβέρνηση και να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στα ταξίδια τους και σε όλα όσα προβλέπονται στις οδηγίες της Euroleague.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα είναι περίπλοκο και οι περισσότεροι σύλλογοι θα εκφράσουν στην αυριανή συνεδρίαση (10/9) τα παράπονά τους και την αντίθεσή τους στο πρωτόκολλο. Για την΄ωρα, υπάρχουν σκέψεις για αναβολή 15 ημέρων στην πρώτη αγωνιστική, ενώ θα κατατεθεί πρόταση για μείωση των ταξιδιών και των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα. Μάλιστα, υπάρχει μικρό ενδεχόμενο και για «φούσκα», στα πρότυπα του ΝΒΑ, αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, όπως τον περασμένο Μάρτιο. Τότε, οι ομάδες θα συγκεντρωθούν σε μία πόλη και θα καθοριστεί νέο πρόγραμμα για τους αγώνες.

Σκοπός για όλους είναι να καταφέρουν να μπουν στο παρκέ με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και να κυλήσει η σεζόν αναίμακτα. Η συνεδρίαση της Πέμπτης (10/9) ίσως λύσει πολλά από τα ζητήματα που υπάρχουν και σίγουρα θα βγάλει σημαντικές ειδήσεις για το μέλλον της σεζόν.

Exit mobile version