ΗΠΑ: Στις φλόγες η Δυτική Ακτή – Ο ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί, τουλάχιστον έξι νεκροί

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται από την πολιτεία Ουάσινγκτον ως την Καλιφόρνια

Σκηνές αποκάλυψης από τις φωτιές στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Οι ισχυροί άνεμοι και ο καύσωνας τροφοδοτούν τις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα νήπιο ενός έτους. Το παιδί εντόπισαν διασώστες δίπλα στους γονείς του, που φέρουν σοβαρά εγκαύματα, στην πολιτεία Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε χθες το γραφείο του σερίφη της κομητείας Οκανόγκαν.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται από την πολιτεία Ουάσινγκτον, στα σύνορα με τον Καναδά, ως το Σαν Ντιέγκο στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας. Στο Ορεγκον έγιναν στάχτη 1,2 εκατ. στρέμματα, ενώ μεγάλο μέρος τουλάχιστον πέντε κωμοπόλεων καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με την κυβερνήτη Κέιτ Μπράουν. Οι αρχές αναμένουν «μεγάλες απώλειες σε ό,τι αφορά κτίρια και ανθρώπινες ζωές», ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μαζικές εκκενώσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνήτης.

Λίγο αργότερα, ο σερίφης της κομητείας Μάριον ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί χθες στο Ορεγκον. Πρόκειται για ένα 12χρονο αγόρι και τη γιαγιά του.

Ο ουρανός βάφτηκε πορτοκαλί

Στην Καλιφόρνια περισσότερες από 20 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται, ενώ φέτος από τις φωτιές έχουν καταστραφεί περισσότερα από 10.000 τ.χλμ. Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Στο Σαν Φρανσίσκο οι κάτοικοι ξύπνησαν με έναν ουρανό πορτοκαλί και σκοτεινό, λόγω του καπνού, ενώ τα τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν με αναμμένα τα φώτα το μεσημέρι…

copyright: APimages

Για την κατάσβεση της Creek Fire στην περιοχή του Φρέσνο, η οποία έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση 650.000 στρεμμάτων δίνουν σκληρή μάχη 1.000 πυροσβέστες, ενώ πιο νότια, κοντά στο Λος Αντζελες, η Bobcat Fire έχει καταστρέψει περισσότερα από 45.000 στρέμματα γης και εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου.

Εντολή εκκένωσης έχει εκδοθεί για τους κατοίκους μιας περιοχής κοντά στο Σαν Ντιέγκο, όπου έχουν καταστραφεί σχεδόν 70.000 στρέμματα από τη Valley Fire.

copyright: APimages

Η κλιματική αλλαγή

Στην Ουάσινγκτον, εννέα νέες εστίες έχουν κάψει περισσότερα από 1,33 εκατ. στρέμματα σε διάστημα 24 ωρών, επιφάνεια διπλάσια σε σχέση με αυτή που κάηκε όλο το 2019. «Ζούμε σε έναν νέο κόσμο, δεν είναι πλέον η Ουάσινγκτον που γνωρίζαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσινγκτον Τζέι Ινσλι και απέδωσε τις καταστροφικές πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή. Επίσης πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα.

«Εχω σχεδόν χάσει την υπομονή μου με τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάρι Νιούσομ, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η άποψη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα επί του πεδίου».

 

copyright: APimages
copyright: APimages
Exit mobile version