25 Φεβρουαρίου, 2021
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
skglive.gr
No Result
View All Result
Home Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Ζητά έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για «κόκκινα δάνεια» και bad bank

27 Ιανουαρίου 2021
in Πολιτική
ΚΙΝΑΛ: Ζητά έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για «κόκκινα δάνεια» και bad bank
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

«Το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία» τονίζουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» και της προοπτικής δημιουργίας bad bank ζητά το Κίνημα Αλλαγής.

Οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Βασίλης Κεγκέρογλου σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Σταύρο Καλογιάννη ζητούν να οργανωθεί συζήτηση παρουσία του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας Γιάννη Στουρνάρα και εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εξηγώντας πως «το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2020), το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του ‘’αυξημένου πιστωτικού κινδύνου’’, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα» επισημαίνουν οι ίδιοι σε άλλο σημείο για να προσθέσουν: «Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έστω και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με δεδομένη την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από:

· Υψηλό απόθεμα ‘’κόκκινων’’ δανείων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της πανδημίας

· Αρνητική ή χαμηλή κερδοφορία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και τις διαφόρων τύπων προμήθειες

· Χαμηλή ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων, αφού περίπου το 50% των κεφαλαίων αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δισ. ευρώ, ενώ δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κάθε άλλο παρά φιλικές να μπορούν να χαρακτηριστούν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση

Το απόθεμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δισ. ευρώ (περί τα 100 δισ. το σύνολο των ΜΕΔ) ενώ το σύνολο των δανείων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση ότι θα τιτλοποιηθούν μέσω του ‘’Ηρακλή’’ ανέρχεται συνολικά στα 31 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικής τιτλοποίησης που έχει ολοκληρωθεί.

Η εφαρμογή του ‘’Ηρακλή’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ως σήμερα, αφού μόλις μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, με τις εταιρείες διαχείρισης ζητούν εκ νέου χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και διορία να επιτύχουν τους στόχους εισπράξεων σε 48 αντί για 24 μήνες.

Η κυβέρνηση επιμένει στο υπάρχον μοντέλο τιτλοποιήσεων, προκρίνοντας τον ‘’Ηρακλή 2’’, με επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων για άλλους 18 μήνες.

Σε αυτές τις συνθήκες, συγκεντρώνει ενδιαφέρον η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του ‘’Ηρακλή’’, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δις που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Ενώ η Κομισιόν έχει δώσει ‘’πράσινο φως’’ για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατατεθεί τη σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη προτείνει, από τον Απρίλιο του 2017 , τη δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς η πρότασή μας να αξιοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή διάσταση της ελλειμματικής-όπως αποδεικνύεται-ως σήμερα στρατηγικής και εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων και με δεδομένη την επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών για αναλυτική συζήτηση επί του θέματος και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία του ‘’Ηρακλή’’ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων.

Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης».

Source: protothema.gr
Tags: ΚΙΝΑΛ

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός – Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κοινό σχέδιο συζητούν οι «27» ενόψει της τουριστικής σεζόν
Πολιτική

Κορονοϊός – Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κοινό σχέδιο συζητούν οι «27» ενόψει της τουριστικής σεζόν

24 Φεβρουαρίου 2021
Ο Ερντογάν «άλλαξε» την ονομασία του Αιγαίου σε… «θάλασσα των νησιών»!
Πολιτική

Ο Ερντογάν «άλλαξε» την ονομασία του Αιγαίου σε… «θάλασσα των νησιών»!

24 Φεβρουαρίου 2021
Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη στη Μενδώνη στο υπουργικό
Πολιτική

Μητσοτάκης: Πλήρης στήριξη στη Μενδώνη στο υπουργικό

24 Φεβρουαρίου 2021
Γεωργιάδης: Οργανωμένη εκστρατεία λάσπης κατά Μενδώνη
Πολιτική

Γεωργιάδης: Οργανωμένη εκστρατεία λάσπης κατά Μενδώνη

24 Φεβρουαρίου 2021
Toυρκικό ΥΠΕΞ για οθωμανικό νεκροταφείο στη Χαλκιδική – «Σταματήστε αμέσως τις εργασίες»
Featured

Toυρκικό ΥΠΕΞ για οθωμανικό νεκροταφείο στη Χαλκιδική – «Σταματήστε αμέσως τις εργασίες»

24 Φεβρουαρίου 2021
Μητσοτάκης: «Όχι» στην άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου – Δύσκολοι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος
Featured

Μητσοτάκης: «Όχι» στην άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου – Δύσκολοι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος

24 Φεβρουαρίου 2021
Load More
Next Post
Ιταλία: Πολιτική κρίση στη χώρα – Τα πιθανά σενάρια μετά την παραίτηση Κόντε

Ιταλία: Πολιτική κρίση στη χώρα - Τα πιθανά σενάρια μετά την παραίτηση Κόντε

Θεσσαλονίκη: Έκδοση Σύρου καταζητούμενου για τρομοκρατία

Θεσσαλονίκη: Έκδοση Σύρου καταζητούμενου για τρομοκρατία

Μητσοτάκης: Εμβληματικό το 2021 – Μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική ταυτότητα της χώρας

Μητσοτάκης: Εμβληματικό το 2021 - Μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική ταυτότητα της χώρας

Tripadvisor: Δημοφιλή τα διεθνή ταξίδια κατά το δεύτερο μισό του 2021 – Τι επιλέγουν οι ταξιδιώτες

Tripadvisor: Δημοφιλή τα διεθνή ταξίδια κατά το δεύτερο μισό του 2021 - Τι επιλέγουν οι ταξιδιώτες

Πρόσκληση Ζάεφ σε Μητσοτάκη να επισκεφθεί τα Σκόπια

Πρόσκληση Ζάεφ σε Μητσοτάκη να επισκεφθεί τα Σκόπια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

skglive.gr

© 2020 Skglive

Menu

  • Blog
  • Skglive
  • Ζώδια

Follow Us

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Πολιτική
  • Διεθνές
  • Αθλητικά
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Lifestyle
  • Καιρός
  • Περιβάλλον
  • Πολιτισμός
  • Τουρισμός
  • Ζώδια

© 2020 Skglive